Cosmin Ionescu este un copil obisnuit. El este elev in clasa a patra, la Scoala Generala nr. 139 din Bucuresti. In timpul vacantei, s-a gandit sa faca ceva in plus. Sa fie prezentator de televiziune. Astfel, la indemnul mamei sale, a participat la inceputul verii la preselectia organizata de Televiziunea Nationala pentru emisiunea „Corect”, propusa spre difuzare pe TVR 1, la ora 19,05. Cosmin a castigat concursul la care au participat 70 de copii.
Prima sa aparitie pe micul ecran a fost pe 5 iulie. De atunci, micul profesor si-a castigat statutul de vedeta: are o slujba, castiga 2,5 milioane lei pe luna si munceste cot la cot, alaturi de oamenii mari. O data pe saptamana, insotit de mama sa, Cosmin intra pe poarta televiziunii si alearga in sandale si pantaloni scurti spre studioul 2 al TVR. Aici, pentru el, totul se desfasoara firesc. Emotii nu mai are de mult. In schimb, mama sa are emotii.
Ideea acestei emisiuni unice apartine regizorului Radu Danila, care este si producator. Alaturi de el, scenaristul Ovidiu Dumitru si regizorul de animatie, Dinu Serbescu, reprezinta nucleul programului de cinci minute, difuzat zilnic, de luni pana vineri. „Corect” a fost gandita imediat dupa ce conducerea TVR a renuntat la invataturile dlui profesor George Pruteanu din „Doar o vorba sat-i mai spun”. Pentru „Corect” a fost gasita o noua reteta in care e inclus un element surpriza: un copil care, cu ajutorul „cartii magice” (Dictionarul Explicativ al Limbii Romane), invata si el, invatandu-i pe altii.
Filmarile au loc saptamanal. Se lucreaza pentru un calup de cinci emisiuni. Realizarea unei emisiuni presupune doua filmulete facute de Radu Danila si montate de regizorul de animatie. Apoi, urmeaza si inregistrarea textului citit de Cosmin Ionescu. Aceasta productie tv necesita efectiv trei-patru zile de munca.
Ovidiu Dumitru, autorul textelor, om de televiziune cu o cariera de peste 35 de ani, are pentru prima oara experienta unei emisiuni zilnice. Acest fapt presupune, in permanenta, existenta unui portofoliu de cel putin cinci sau zece scenarii. In plus, textele trebuie concepute cu mare grija, dat fiind faptul ca ele sunt rostite de un copil. Este „Corect” o emisiune complexata de faima celei realizate de George Pruteanu? „Ambele emisiuni ar fi putut exista la TVR1 si ar fi avut acelasi succes, deoarece sunt doua emisiuni total diferite”, apreciaza Ovidiu Dumitru. Bugetul alocat pentru „Corect” este de 2,8 milioane lei pe emisiune. Acesti bani includ toate cheltuielile. „Daca emisiunea ar fi filmata zilnic, banii nu ar fi suficienti”, spune Radu Danila. Pentru ca a atins o audienta rezonabila intr-un tronson orar controlat de telenovelele posturilor concurente si de Observatorul Antenei 1, „Corect” va fi difuzata, in continuare, si in aceasta toamna pe postul TVR1. Asta, in ciuda faptului ca producatorul Radu Danila a primit din partea conducerii TVR decizia potrivit careia, incepand cu 13 septembrie a.c., i se va desface contractul de munca. Producatorul este hotarat sa-si continue emisiunea, in calitate de colaborator, si chiar s-o imbunatateasca.
Saptamanal, realizatorii primesc foarte multe scrisori si telefoane prin care telespectatorii le adreseaza sugestii, aprecieri si nemultumiri. Postura de vedeta nu-i creeaza probleme lui Cosmin Ionescu. El se bucura (ca un copil!) ca emisiunea merge si ca are o ocupatie in plus. Uneori, prietenii il mai intreaba cum ii merge la televiziune, primeste telefoane de felicitare, dar, in general, i se pare normal ce face pe platoul de filmare. Viata sa de zi cu zi decurge la fel ca inainte. La televizor nu se uita prea mult, iar emisiunile tv pentru copii nu-i spun mare lucru. Urmareste Teleenciclopedia, documentarele de pe canalul Discovery, joaca sah si se intalneste cu copii de seama lui. Dintre vedetele tv il apreciaza pe Mircea Radu, pe care nu-l cunoaste personal. Cosmin spune ca prezentatorul Jurnalului vorbeste…corect, „scurt si la obiect”. Planuri cu banii pe care-i castiga nu si-a facut inca, probabil ca va fi ajutat de parinti, dar isi doreste foarte mult un calculator. Cosmin nu se gandeste sa faca o cariera in televiziune. „Daca voi fi solicitat si voi avea timp liber, voi fi de acord sa colaborez cu producatorii”, spune cu dezinvoltura Cosmin. I-ar placea sa fie cooptat tot in acest gen de emisiuni, deoarece a avut… de mic, tendinta sa-i corecteze pe cei care nu se exprimau corect. „Atuurile lui Cosmin Ionescu, faptul ca a devansat la preselectie un numar impresionant de copii, se datoreaza talentului sau actoricesc si faptului ca este un copil cu inteligenta peste medie, ceea ce ii da un aer de maturitate”, subliniaza producatorul.
„Corect” nu este o emisiune pentru copii. Ea se adreseza, mai ales, oamenilor mari, desi e prezentata de un copil. Tocmai in acest paradox consta relativa curiozitate a publicului.