Are 15 ani și opt cărți publicate. Scrie de foarte mică, de prin clasa a doua, iar la nouă ani a văzut tiparul primul său volum de proză scurtă. Denisa Lepădatu crede că nu poți să devii un scriitor dacă „nu tragi cu ochiul la nemurire“.

Este redactor și colaborator permanent la revista literară „Boem@“, la revista „Micul Prinţ“ din Chişinău și la „Literatura copii“. În octombrie 2015 a fost aleasă membru în comitetul de conducere al Organizaţiei Mondiale a Copiilor Talentaţi și, din această toamnă, este elevă a Colegiului Național „Vasile Alecsandri“ din Galați la o clasă cu profil matematică-informatică. De câțiva ani, Denisa este și membră a societății Mensa România, unde se știe că singurul criteriu de admitere este un scor care îl plasează pe candidat în procentul de 2% al populației, în urma efectuării unui test de inteligență aprobat de instituție. 

Cel mai bun sfat pe care l-a primit vreodată a fost acela de a folosi timpul în favoarea sa. Cu peste 60 de premii și diplome la concursurile locale și naționale de limba română, matematică, informatică, limba engleză și 15 medalii, Denisa și-a descoperit pasiunea pentru scris în urmă cu cinci ani, când a început să fie remarcată la concursuri literare. Dacă inițial a pornit la drum cu un volum de proză scurtă, ulterior s-a axat pe poezie. A acaparat-o repede și, deși a mai cochetat cu proza iar în urmă cu trei ani a publicat romanul „Orfani în haine de duminică“, la suflet i-au rămas volumele de poezie. Care au fost, recunoaște Denisa, și cele mai apreciate. Dintre acestea, amintim: Șoapte esențiale (2013), Primăvara fără sigiliu (2014), Simfonia cuvintelor inocente (2015) și Compoziție în alb (2016).

De foarte mică, Denisa citea mult, preponderent povești din ediții bilingve. Obișnuia să-și creeze în minte mereu alte și alte finaluri ale cărților pe care le lectura. Din poezia românească, recunoaște că îi place foarte mult Ana Blandiana, pe care a și cunoscut-o. Într-un top personal, ar urma Nichita Stănescu și apoi Stephen King.

De la mentorul său a învățat că atunci când scrii, trebuie să pui suflet, emoție. Și că, dacă nu ești inspirat într-o zi sau că ceea ce ai scris nu este pe măsura așteptărilor tale, nu trebuie să deznădăjduiești. „Muza te vizitează atunci când ești în armonie cu mintea și sufletul tău“, spune ea.

 

Titlurile de pe noptiera sa? Tocmai a terminat de citit cartea „Profesorul și menajera“ scrisă de Yoko Ogawa şi, de curând, a primit în dar o carte scrisă de matematicianul Solomon Marcus, despre care mărturisește că i-a intrat la suflet. Este vorba despre volumul „Paradigme universale“, ediţie integrală.

La ce să ne așteptăm în următoarele luni de la Denisa? Sunt deja multe scrieri în sertar, nerăbdătoare să vadă tiparul…

Lecțiile Denisei Lepădatu

l Pentru a face lucruri mari, vârsta nu este un inconvenient, atâta timp cât ai talent şi pasiune.
l Niciun vis nu este irealizabil.
l Talentul fără muncă nu duce la rezultate remarcabile.
l Dorinţa de cunoaştere nu trebuie să aibă limite.
l Literatura, ca orice altă pasiune, necesită dăruire. Literatura, ca orice altă creaţie artistică, necesită emoţie. Dar, mai ales, necesită o iscusinţă deosebită în artă

Cărți publicate

1. Şoapte de catifea – proză scurtă, ed. InfoRapArt, septembrie 2012 
2. Şoapte esenţiale – poezie, martie 2013 
3. Vampirii din poveste – poveşti, coautor P. Rău, mai 2013 
4. Primăvara fără sigiliu – poezie, septembrie 2013 
5. Simfonia cuvintelor inocente – poezie, februarie 2014
6. Orfani în haine de duminică – roman, septembrie 2014.
7. Compoziţie în alb – versuri, mai 2015
8. Poveşti în pijamale cu fluturi – povestiri, decembrie 2015

 

Premii literare

• Premiul I – Concursul Internaţional de Poezie „Giovani e Poesia“ – Italia, Triuggio – Milano (mai 2013); 
• Premiul Academiei „Arte e Cultura“ – Concursul Internaţional de Poezie – Italia, Salerno (iulie 2013); 
• Premiul I – proză, Concursul Naţional de creaţie literară „Nichita Stănescu“, Ed. Ștef, Drobeta Turnu-Severin (aprilie 2014);
• Premiul I la Concursul Internaţional de Creaţie Literară „Nichita Stănescu“, Urziceni (martie 2015);
• Premiul I la Concursul Internaţional de Creaţie Literară „Universul cuvintelor“, Iaşi (mai 2015);
• Premiul I la Concursul Naţional „Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor“ organizat de Clubul UNESCO Adolescenţii (mai 2017).