Analistii bancii de investitii din cadrul grupului financiar Lehman Brothers considera ca pretul petrolului va incepe sa scada pentru a se stabiliza la valoarea de 93 dolari. In schema calculului intra reducere cererii de petrol ca urmare a eficientizarii consumului si a unor restrangeri de productie in anumite sectoare ale economiei tarilor importatoare, precum si o marire a cantitatii furnizate de tarile exportatoare.

Ed Morse, economist-sef pe probleme de energie din cadrul Lehman Brothers Bank crede ca semnele de scadere a cererii de petrol pe pietele din SUA si Marea Britanie se vor accentua. Prin corelarea cu recentele declaratii venite din partea unor membri OPEC cu privire la cresterea productiei, se poaet obtine o impingere a pretului la petrol in jurul valorii de 130 dolari pe termen scurt, urmand o stabilire la aceasta valoare in trimestrul trei al anului, iar apoi o alunecare usoara pana la 93 de dolari barilul.

Surpriza care ar putea rasturna calculul ar putea sa vina din partea Chinei, care nu a dat nici un semn ca si-ar reduce importurile de petrol. Chiar el marturiseste ca „previziunile noastre se bazeaza pe o reducere a cererii in a doua parte a anului 2008 si prima parte a lui 2009”.

Sursa: Daily Telegraph