"Orice debitor de bună-credinţă care are un necaz financiar, independent de voinţa sa, din momentul în care îşi deschide procedura insolvenţei persoanelor fizice nu mai stă cu grija că va fi executat silit sau că rămâne pe drumuri. Deci executarea silită este reglementată ca o excepţie, şi nu este regula, aşa cum se întâmplă în momentul de faţă', a precizat iniţiatoarea proiectului, deputata PSD Ana Brichall, potrivit Economica.net.

Ea a adăugat că un debitor de bună-credinţă, dacă are anumite datorii şi consideră că se poate redresa financiar, 'este în necaz financiar fără vina sa, poate în baza unui plan de rambursare, care se poate întinde pe o perioadă de cinci ani de zile cu posibilitatea prelungirii cu încă un an, să poată să-şi reeşaloneze aceste datorii, astfel încât să nu mai fie executat silit'.

'Mai mult decât atât, în momentul deschiderii procedurii insolvenţei persoanelor fizice nu mai sunt acumulate datorii la datorii, penalităţi la penalităţi. Cu alte cuvinte, orice penalitate, majorare de întârziere sau dobândă se stopează automat. Este o reglementare normală, aşa cum există în toate statele civilizate şi uite că şi astăzi şi sper eu mâine, trecând la votul final din Camera Deputaţilor – fiind Cameră decizională – să putem să dăm unui debitor de bună-credinţă această posibilitate de redresare financiară', a susţinut Birchall.