'Curtea Constituţională a adoptat şi sesizarea grupului liberal şi sesizarea Guvenului cu privire la neconstituţionalitatea ordonanţei 4 pentru modificarea Legii învăţământului. Am avut în vedere faptul principal că cele două Camere ale Parlamentului nu au respectat principiul bicameralismului şi au adoptat legea într-o formă şi într-un conţinut foarte diferit decât cel care a început iniţiativa legislativă şi diferit şi de felul cum a adoptat fiecare dintre cele două Camere', a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

El a precizat că au mai fost date decizii în acest sens, în care Curtea a arătat că, atunci când se schimbă substanţial conţinutul, forma, structura, compoziţia legii, nu se respectă principiul bicameralismului.

Potrivit acestuia, şi obiecţia Guvernului a fost întemeiată.

'Separat, am considerat că şi obiecţia Guvernului cu privire la nerespectarea prevederilor din art. 1 alin. 5 din Constituţie cu privire la claritatea legii, la previziune, la toate normele de tehnică legislativă nu au fost respectate în cuprinsul acelor adăugiri şi modificări care au fost făcute de cele două Camere ale Parlamentului. Deci, legea este integral neconstituţională', a arătat Dorneanu.

Întrebat ce trebuie să se întâmple în continuare, Dorneanu a răspuns că 'iniţiatorii pot să înceapă procedura de la zero'.

Pe 13 octombrie, Guvernul a atacat la CCR modificarea OUG 4/2016 privind şcolile doctorale, după ce Senatul a respins cererea de reexaminare a actului normativ, solicitată de preşedintele Klaus Iohannis, şi a adoptat legea în forma iniţială.

Anterior, premierul Dacian Cioloş declara că regretă decizia pe care a luat-o Parlamentul în privinţa modului în care se tratează plagiatele.

Şi grupul PNL din Senat a depus la Curtea Constituţională o contestaţie la legea de modificare a OUG 4/2016 privind şcolile doctorale, invocând, între altele, nerespectarea principiului bicameralismului.

Senatul a respins, în şedinţa plenului din 10 octombrie, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la Legea pentru aprobarea OUG 4/2016 privind modificarea Legii Educaţiei Naţionale 1/2011, prin care a fost reglementată funcţionarea şcolilor doctorale şi a adoptat, în calitate de Cameră decizională, actul normativ în forma iniţială.

Potrivit raportului comisiei de specialitate, modificarea Legii Educaţiei prevede crearea unui mecanism privind desfăşurarea învăţământului la nivel doctoral, clarificarea şi etapizarea acţiunilor de emitere a diplomelor şi titlurilor la nivel universitar, stabilirea atribuţiilor privind procedurile şi etica la nivelul învăţământului.

După decizia Senatului, preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, Viorel Barbu, şi-a anunţat demisia din funcţie, pe motiv că, în urma amendamentelor adoptate la Legea Educaţiei, CNATDCU va avea 'un rol decorativ', fiindu-i retrase toate prerogativele.