Avocatul a afirmat că, după centralizarea datelor din 15 judeţe şi Capitală, a găsit 3.594 de litigii, respectiv contestaţii la notificări şi acţiuni directe pentru stingerea creanţei. Dintre acestea, 593 sunt soluţionate în primă instanţă, 890 de litigii au fost suspendate, iar 78 sunt decizii repuse pe rol. 

În cazul celor 593 de litigii soluţionate în primă instanţă, 357 sunt favorabile băncilor, iar 236 nu sunt favorabile acestora, din care 250 sunt pronunţate anterior deciziei Curţii Constituţionale cu privire la această lege, iar 326 sunt pronunţate ulterior. 

"În ultima vreme am observat că se trimit notificări care nu mai au neapărat legătură cu Legea dării în plată, ci sunt o formă de invitaţie la negociere sub ameninţare. În esenţă, nu se spune "Hai să îţi dau în plată imobilul, prezintă-te la notarul x în data de..!', ci se spune 'Vreau să updatez contractul, vreau să negociem contractul'", a spus Dragoş Bogdan. 

Dragoş Bogdan susţine că Decizia Curţii Constituţionale nr. 623 este esenţială şi constituie o lectură obligatorie a legii ce este văzută ca un caz de aplicare a instituţiei impreviziunii. Impreviziunea este văzută ca un eveniment excepţional şi exterior ce nu putea fi prevăzut în mod rezonabil la data încheierii contractului în privinţa amplorii şi a efectelor sale, ceea ce face excesiv de oneroasă executarea obligaţiilor prevăzute de acesta. 

Potrivit acestuia, este dificil de făcut o statistică de pe portalul instanţelor doar prin utilizarea sintagmei 77/2016 pentru că unele instanţe denumesc aceste acţiuni altfel decât introducând numărul legii în dosar. 

AGERPRES