Procurorul general Augustin Lazăr este de părere că procurorii au alte priorităţi, în timp ce șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că, dacă ar deveni realitate, amnistia şi graţierea nu ar trebui să se acorde pentru fapte de corupţie, informează digi24.ro.

Declaraţiile au fost făcute după întâlnirea avută de conducerea parchetelor cu ministrul Justiţiei.

„Nu, nu este necesară nicio lege a graţierii şi a amnistiei, fiindcă noi trebuie să combatem criminalitatea, avem priorităţi de a combate corupţia, de a recupera bunurile însuşite de infractori, alte asemenea chestiuni pentru care procurorii sunt plătiţi”, a declarat procurorul general, Augustin Lazăr.

„Nu sunt de acord ca o lege de amnistie sau graţiere colectivă sau individuală să fie dată cu privire la fapte de competenţa DNA”, a spus, la rândul său, Laura Codruța Kovesi.

Şefii DNA şi DIICOT, Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Horodniceanu, dar și procurorul general, Augustin Lazăr, și adjunctul său, Bogdan Licu, au fost chemați luni la Ministerul Justiţiei pentru a discuta cu ministrul Florin Iordache, scrie digi24.ro.

„A fost o discuție informală cu ministrul Justiției în prezența șefilor Parchetelor din România. După discuția de astăzi ne-am dat seama că putem avea o colaborare bună. Proiectele sunt cele care au existat și există în continuare. Vor fi continuate de viitorul ministru”, a declarat șeful DIICOT, la ieșirea de la discuția cu noul ministru al Justiției.

Florin Iordache, ministrul Justiţiei, a declarat, în cadrul audierii în comisiile reunite de specialitate din Parlament, că va propune premierului o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal şi a Codului de procedură penală.

"Pornind de la faptul că pentru a avea o Justiţie bună avem, în primul rând, nevoie de legi bune, voi căuta să readuc în actualitate unul dintre principiile fundamentale ale dreptului şi anume principiul securităţi juridice, aruncat la colţ în ultimul deceniu printr-o inflaţie legislativă galopantă, prin acte normative contradictorii, incomplete şi mai ales lipsite de predictibilitate", a afirmat Florin Iordache.

"În acest sens, voi propune prim-ministrului o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal şi a Codului de procedură penală prin implicarea mediului academic, a asociaţilor profesionale şi a CSM", a mai spus acesta. 

Florin Iordache a fost președinte interimar al Camera Deputaților din iunie 2016, are 2.373 de luări de cuvânt, 20 de declarații politice,131 de propuneri legislative inițiate, din care 36 promulgate legi, 14 întrebări și interpelări.

Iordache a fost membru al mai multor comisii, respectiv al Comisiei Permanente a Camerei Deputaților și Senatului privind statutul deputaților și senatorilor, organizarea și funcționarea ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului (din septembrie 2015), al Comisiei pentru regulament (din martie 2016) și al Comisiei pentru muncă și protecție socială (din decembrie 2012).