Vanzarile de laptopuri le-au depasit pentru prima data pe cele de desktopuri, in cel de-al treilea trimestru al anului, pe piata din Statele Unite, conform unui studiu realizat de compania de cercetere de piata IDC. Acesta este un moment istoric pentru industria de profil, desktopul fiind pentru prima data detronat.

Astfel, procentajul de notebookuri livrate pe piata din SUA in al treilea trimestru al anului a ajuns la 55,2%, aidca 9,5 milioane de unitati, mai mult cu 18% fata de perioada similara a anului trecut.

Mai multi producatori de notebook-uri s-au concentrat in ultima perioada pe acest segment.Sony, Acer si Lenovo, au depasit ponderea de 65% de notebookuri din livrarile proprii.

Desi un moment important, perioada de trecere de la descktop la notebook nu poate fi localizata exact in timp. Spre exemplu, in 2005, compania de cercetare de piata Current Analyst, a anuntat ca vanzarile de laptop-ri le-au depasit pe cele de desktopuri in luna mai. Si in Europa de Vest s-a observat aceeasi tendinta in cel de-al patrulea trimestru al anului 2006.

Sursa: PC Magazine