Preturile extraordinare la petrol au determinat cel mai bogat stat in “aur negru”, Kuweit, sa puna bazele unui proiect care va absorbi o investitie de 132 miliarde de dolari.

Indraznetul proiect isi propune ridicarea unei metropole in Golful Persic, metropola numita Madinat al-Hareer sau Orasul Matasii, a carui realizare ar putea dura circa 25 de ani.

Metropola va fi strajuita de un turn inalt de 1001 metri denumit Mubarak al-Kabir, va oferi case pentru 700.000 de persoane, va dispune de un stadion olimpic, hoteluri si centre comerciale. De asemenea, Orasul Matasii va avea o retea de transport care il va lega de Iran, China si Damasc. Un alt obiectiv al proiectului este imbuntatatirea relatiilor cu Israelul.

Inspirat din cresterea spectaculoasa si rapida a Dubai-ului, Madinat al-Hareer are menirea de a deveni un punct de rascruce a lumii arabe printr-o economie si un viitor solid.

“Nu suntem visatori deloc atunci cand spunem ca vom investi 132 miliarde de dolari in acest proiect” a declarat Sami Alfaraj, presedintele Centrului de Studii Strategice a Kuweit-ului, exprimandu-si increderea in reusita. “Ne gandim la ceva ce aprope atinge limitele inimaginabilului” a mai adaugat acesta.

Eric R Kuhne & Associates, compania care a proiectat intregul oras, asteapta acum ca guvernul din Kuweit sa aprobe demararea constructiilor care vor fi terminate cel mai probabil in 2023.

Numele de Orasul Matasii are o semnificatie foarte puternica, venita din Evul Mediu. In aceasta perioada drumul ce lega Europa de China, trecand prin Orientul Mijlociu, se numea “Drumul matasii”. Acesta a reprezentat o serie de rute interconectate care au trecut prin Asia de Sud, China de azi, inspre Turcia, Siria si alte destinatii ale Asiei.

Kuweit-ul vrea sa lege Madinat al-Hareer cu o line ferata de capitala Sirie, Damascul, de Bagdad, capitala Irakului, de Iran si alte zone importante. Alfaraj a declarat ca s-au purtat o serie de discutii in aceasta privinta cu mai multe state, printre care si Iranul.

Sursa: The Guardian