Kashagan: Kazahstanul deţine 16,88% din zăcământul offshore prin KMG Kashagan, o subsidiară a KazMunayGaz. Ceilalţi acţionari sunt Eni (Italia), Exxon Mobil (SUA), Royal Dutch Shell (Olanda), Total (Franţa), CNPC (China) şi Inpex (Japonia). 

Companiile energetice care dezvoltă proiectul au livrat 7.700 de tone de petrol prin conducta privată Caspian Pipeline Consortium (CPC) şi 18.800 de tone printr-o conductă operată de firma de stat KazTransOil, a anunţat Ministerul Energiei din Kazahstan. Instituţia a precizat că vor continua lucrările de testare la zăcământ şi "va mai dura o perioadă până când vor fi derulate operaţiuni stabile". 

De asemenea, din zăcământul Kashagan s-au livrat 22,8 milioane metri cubi de gaz, printr-un sistem de gazoducte deţinut de stat. 

Săptămâna aceasta, ministrul Energiei din Kazahstan, Kanat Bozumbayev, a anunţat că patru sonde de la Kashagan produc în total 90.000 de barili pe zi (bpd). 

Dezvoltarea zăcământului a costat aproximativ 50 de miliarde de dolari şi ar urma să producă 75.000 bpd în octombrie, apoi între 150.000 – 180.000 bpd în noiembrie şi decembrie. 

KMG International este o companie care desfăşoară operaţiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 15 ţări. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905), dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi trei staţii de îmbuteliere GPL, şapte depozite. 

AGERPRES