„Cred că aceste ameninţări de terorism, atacuri cibernetice, de criminalitate organizată ne afectează pe toţi şi de aceea este important să lucrăm împreună”, a afirmat Julian King, la începutul întâlnirii cu reprezentanţii comisiilor parlamentare reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru afaceri europene şi pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, transmite Agerpres.

Comisarul european a menţionat faptul că România nu a fost subiectul direct al atacurilor teroriste, însă sunt cetăţeni români care au fost prinşi în atacurile din alte ţări europene. 

El a spus că eforturile făcute pentru a contracara terorismul, terorismul în plan cibernetic şi criminalitatea organizată sunt în responsabilitatea statelor naţionale, dar în plan european se poate face mai mult pentru a sprijini aceste eforturi făcute de statele naţionale. 

Julian King şi-a exprimat solidaritatea cu victimele furtunii din Timişoara. 

„Vreau să vă spun că sunt foarte trist şi îmi pare rău pentru victimele furtunii oribile care a avut loc aseară la Timişoara şi în zonele limitrofe. Vă exprim solidaritatea din partea Bruxelles pentru aceste victime”, a spus comisarul european.

Securitate cibernetică

 Julian King a declarat luni că este impresionat de eforturile Poliţiei de frontieră din România pentru apărarea graniţelor şi a menţionat că trebuie întărită securitatea cibernetică. 

„Aş vrea să vă spun că am fost foarte impresionat de cele văzute pentru că dimineaţă am avut o întâlnire cu reprezentanţii Poliţiei de frontieră care fac o treabă excelentă, nu numai în privinţa întăririi securităţii la graniţele României, ci, de asemenea, în privinţa colaborării cu alte ţări membre pentru apărarea graniţelor statelor membre”, a afirmat, Julian King, la o conferinţă de presă, organizată după întâlnirea cu reprezentanţii comisiilor parlamentare reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru afaceri europene şi pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. 

 

El a menţionat că „s-au înregistrat deja progrese în ceea ce priveşte apărarea graniţelor externe ale UE şi în ceea ce priveşte schimburile de informaţii, numai că se poate face mult mai mult”. 

„Menţionez necesitatea întăririi securităţii informatice. La sfârşitul săptămânii va fi prezentat un pachet de măsuri la nivelul Comisiei Europene în această privinţă pentru a mări capacitatea noastră de rezistenţă şi capacitatea noastră de descurajare, iar acest lucru se poate face doar prin eforturi concertate de cooperare pentru că împreună trebuie să facem faţă consecinţelor, spre exemplu, unui atac terorist. Trebuie să luăm o atitudine cum nu se poate mai serioasă în ceea ce priveşte măsurile pe care le adoptăm atât on-line, cât şi off-line”, a subliniat comisarul european. 

Potrivit acestuia, unul dintre elementele propuse va fi întărirea cooperării internaţionale în privinţa securităţii cibernetice.