Alba are o populaţie de peste 340.000 de persoane, din care 161.200 cu loc de muncă şi o economie bazată mai mult pe industria de prelucrare a lemnului şi industria alimentară, dar şi un oraş – Sebeş – unde şomajul este sub 3%, iar investiţiile trec de un miliard de euro. Alba este de asemenea gazda celor mai mari investitii austriece din România. Conform unui studiu făcut de Creditinfo, firmele austriece cu activitate în România au avut în 2015 o cifră de afaceri de 13 miliarde.

În perioada 2012-2015, numărul persoanelor salariate în Alba a crescut cu peste 7.000, de trei ori mai mult decât estimările Comisiei Naţionale de Prognoză. Cifra a ajuns de la sub 75.000 la peste 82.000 în doar trei ani iar produsul intern brut al judeţului pe cap de locuitor a fost in 2015 de aproximativ 8.000 de euro. În judeţul Alba sunt 18 de firme cu cifre de afaceri de peste 20 milioane de euro. Cea mai mare companie din judeţ, după criteriul cifrei de afaceri, este Holzindustrie Schweighofer din Sebeş care este si cel mai mare investitor austriac din regiune angajand în ultimii ani circa 2055 de oameni din judeţul Alba, realizand in 2015 o cifră de afaceri de 169 milioane de euro si contribuind la exporturile Romaniei cu 116 milioane de euro.

Bunăstarea economică a judeţului a fost generată mai ales de investiţiile făcute în oraşul Sebeş. Numai Daimler AG, constructorul german care deţine Mercedes-Benz, a investit 300 de milioane de euro în extinderea fabricii pe care o deţine la Sebeş (parte a subsidiarei Star Transmission), aceasta fiind cea mai mare investiţie din industria componentelor auto în ultimii ani. În total, investiţiile făcute în acest judet de către companii precum Daimler, Holzindustrie sau Kronospan au totalizat peste un miliard de euro.

Reporter: Cifra de afaceri a judeţului Alba a crescut cu 123% în ultimii şapte ani. Care sunt cele mai importante domenii care au dus economia județului la o asemenea performanță?
Corneliu Orzea:
Alba este un județ cu un potențial relevant de creștere economică – prezintă avantaje competitive precum poziția geografică favorabilă deschisă către proiectele UE, o cultură orientată spre dialog și un antreprenoriat deschis cunoașterii.

Economia județului Alba este predominant orientată spre sectorul serviciilor și al industriei, în special industria ușoară. În prezent, industria de prelucrare a lemnului, industria alimentară (prelucrarea cărnii, lactate, îmbutelierea băuturilor alcoolice), industria ușoară și industria construcțiilor de mașini sunt pilonii pricipali ai industriei județului Alba.

Reporter: Potrivit statisticilor, evoluţia este dată atât de investiţiile companiilor locale cu afaceri de anvergură naţională, cât şi ale concernelor străine. Ce pondere au investitiile străine și cât de importante sunt acestea în economia locală?
Corneliu Orzea: În conformitate cu datele din bilanțul pe 2015, atât companiile cu capital românesc, cât și cele cu capital străin au contribuit la creșterea economiei județului. Dintre societățile cu capital autohton, amintim Transavia, Jidvei, Abalact,  Alpin 57 lux, Elit, Apulum, Ipec, Pehart Tec, Supremia Grup, Elis pavaje, IAMU Blaj, iar dintre cele cu capital străin Holzindustrie Schweighofer, Kronospan Sebeș, Bosch Rexroth, Star Transmission și Savini Due. La export predomină societățiile cu capital străin, cu o pondere de 70%.

Reporter: Alba este un județ mic, cu populație puțină. Cum de a devenit atât de atractiv pentru investitorii străini?|
Corneliu Orzea:
Poziția geografică, precum și un dialog permanent cu autoritățile locale și județene sau cu Camera de Comerț și Industrie Alba au făcut posibil ca județul Alba să fie atractiv pentru investitorii străini. Apropierea de aeroporturile din Cluj-Napoca și Sibiu precum și autostrăzile A1 și A10 sunt de asemenea atracția investitorilor străini. Și nu în ultimul rând, calificarea superioară a forței de muncă.

Reporter: Care sunt cele mai importante investiţii străine care au ridicat județul în clasamentul celor mai puternice din România?
Corneliu Orzea:
Cele mai importante investiții străine care au ridicat județul Alba în clasamentul celor mai puternice din România sunt cele în prelucrarea lemnului (Holzindustrie Schweighofer SRL, Kronospan Sebeș SA), industria construcțiilor de mașini (Bosch Rexroth SRL, Star Transmission SRL) și industria confecților textile sistem ”Lohn” (Galway Sport SRL, Rekord SRL).

Reporter: În fiecare an, Camera de Comerț și Industrie Alba a realizat un top al firmelor pe baza unui punctaj care însumează atât statisticile de performanță cât și criterii cu caracter social, cum ar fi numărul de noi locuri de muncă. Ce impact social are prezența acestor mari companii în Alba?
Corneliu Orzea:
În fiecare an, de 23 de ani, Camera de Comerț Alba organizează Topul Firmelor pe baza datelor din bilanțurile contabile depuse la DGFP. Clasamentul se face după un algoritm unitar în întreg sistemul Cameral, unde sunt luați în calcul 5 (cinci) indicatori economici. Prezența societăților comerciale în acest clasament arată de fapt cât de performante sunt acestea, atât din punct de vedere a rezultatelor financiare, cât și al numărului de locuri de muncă create. Dintre acestea, enumerăm societăți precum: Bosch Rexroth, Transavia, Holzindustrie Schweighofer, Star Transmission,  Apulum, Ipec, Apa CTTA, IAMU Blaj, Albalact sau Cupru Min Abrud.

Reporter: Aveți o situație pe orașe? Care sunt orașele din județ în care se simte prezența investițiilor străine și care au schimbat în bine viața locuitorilor?
Corneliu Orzea: Investițiile străine în județul Alba sunt legate și de pregătirea specialiștilor din zonă. La Sebeș predomină specialiști în industria de prelucrare a lemnului, iar la Cugir sau Blaj, specialiști în industria de construcții de mașini. Toți acești specialiști provin din fostele interprinderi care funcționau înainte de 1989.

Reporter: Pe lângă taxe şi impozite plătite la bugetul local sau locuri de muncă, ce aport mai au aceștia la viața comunităţii? Cât de implicați sunt?
Corneliu Orzea:
Pe lângă taxele și impozitele pe care le plătesc la bugetul local, precum și pentru locurile de muncă create, societățile respective se ocupă și de viața comunității în jurul căreia își desfășoară activitatea. Exemple în acest sens ar fi compania Transavia care a contribuit la renovarea unor sectii ale Spitalului Judetean Alba sau Holzindustrie Schweighofer SRL, care zilele trecute a sprijinit un orfelinat cu peleți în valoare de 15.000 euro.

Reporter: Cum poate CCI Alba să sprijine atât investitorii actuali autohtoni sau străini deopotrivă, cât şi pe cei care ar dori să vină la Alba pentru a dezvolta o afacere?
Corneliu Orzea: Camera de Comerț și Industrie Alba este poartă de intrare atât a investitorilor autohtoni, cât și străini. Prin specialiștii pe care îi avem, oferim consultanță atât în ceea ce privește înființarea de societăți comerciale, cât și ofertele de care dispune. acest județ.