Este pentru prima dată când un ambasador român este ales în această funcţie în cadrul comunităţii diplomatice francofone la ONU.

Comunicatul, citat de Agerpres, apreciază că este vorba de o recunoaştere a contribuţiei României la promovarea valorilor francofoniei, precum şi a activismului şi vizibilităţii Misiunii Permanente a României la ONU. 

Fostul preşedinte al Grupului, ambasadorul Zina Andrianarivelo, reprezentant al Madagascarului, a arătat că "această alegere arată încrederea şi respectul de care ambasadorul Ion Jinga se bucură în rândul colegilor săi francofoni". 

OIF numără 57 de state membre cu drepturi depline, trei state asociate şi 20 de ţări cu statut de observator. România a obţinut statutul de membru cu drepturi depline al organizaţiei în 1993, reaminteşte comunicatul misiunii permanente la ONU. 

Ion Jinga (născut la 1 septembrie 1961, la Câmpulung) lucrează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din anul 1992.

În MAE a ocupat pe rând funcțiile de secretar III la Direcția Uniunea Europeană și secretar II la Cabinetul Ministrului, iar apoi secretar I, consilier, adjunct al ambasadorului și însărcinat cu afaceri a.i. la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles. În perioada 2002-2003 a fost director general pentru Uniunea Europeană în Ministerul Afacerilor Externe și membru al Delegației României la Convenția privind Viitorul Europei (care a pregatit proiectul Tratatului Constituțional al UE, transformat apoi în Tratatul de la Lisabona).

Între 2003 și 2008 a fost ambasadorul României în Regatul Belgiei, iar între 2008 si 2015 a fost ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Începand cu 4 august 2015, Ion Jinga este Ambasador extraordinar si plenipotentiar, Reprezentant Permanent al României la Organizația Națiunilor Unite în New York.