'Vorbim de un program de antreprenoriat, nu vorbim de un program social. Am văzut grila trimisă de minister (Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat – n.r.). Dacă s-a stabilit deja prin Ordonanţa de Guvern de aprobare a programului (OUG nr. 10/2017 – n.r.) numărul de loc de muncă, două mai exact, nu mai trebuie să punctezi suplimentar în grilă faptul că, dacă creezi mai multe locuri de muncă, iei un punctaj mai mare. Dacă iei oameni din rândul absolvenţilor, iar iei puncte suplimentare, dacă iei din categoria şomerilor, iar iei punctaj. Nu este nevoie să punctezi în trei rânduri ajungând la aproximativ 40 de puncte numai locurile de muncă. Mai mult, este o premieră, punctezi ceva ce nu ai – adică dacă asociatul nu a urmat un curs, primeşte cinci puncte. Este o premieră la nivel global', a precizat Florin Jianu. 

Acesta a spus că reprezentanţii mediului de afaceri au trimis ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat propuneri care vizează elemente calitative prin introducerea de elemente noi. 

'În primul rând vrem să se puncteze calitatea planului de afaceri, dacă proiectul are un caracter inovativ, pentru că ne dorim să avem afaceri de calitate superioară. Un alt element important de punctat trebuie să fie nivelul asumat sau previzionat al cifrei de afaceri nete pentru anul fiscal următor ultimei plăţi, raportat la asistenţa financiară nerambursabilă', a spus Florin Jianu. 

O altă problemă a proiectului de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea normelor de implementare a Programului Startup-Nation este legată, în opinia fostului ministru, de specificaţiile cu privire la costurile eligibile. 

'Aşa cum am declarat încă de la lansarea proiectului, pentru prima oară stabilim costuri neeligibile. Ori Hotărârea de Guvern este din nou construită pe costuri. Diferenţa este mare. Atunci când stabileşti costurile neeligibile, dai posibilitatea întreprinzătorului să facă orice fel de cheltuieli consideră mai puţin cele care sunt excluse. Atunci când stabileşti o listă cu costuri eligibile, te limitezi, practic, numai la acele costuri. Experienţa perioadei 2007-2013 şi a fondurilor naţionale a arătat că este mai bine să spui costurile neeligibile şi întreprinzătorul să îşi facă planul de afaceri aşa cum îşi doreşte', a spus Florin Jianu. 

AGERPRES