Creşterea acestei taxe, care este echivalentă cu TVA-ul european, corespunde unei majorări efective cu 2,86% a tuturor preţurilor şi se va aplica la toate produsele şi serviciile.

În avanpremiera acestei majorări, la care se adaugă o rată a inflaţiei de 1,3%, consumatorii niponi au luat cu asalt magazinele, iar unii dintre ei şi-au făcut stocuri de produse de strictă necesitate, în ideea de a face economii.

'Trebuie să cer cetăţenilor să accepte această majorare. Este o măsură necesară pentru binele ţării', a declarat, marţi, premierul Shinzo Abe.

Lipsa de popularitate a acestei taxe i-a determinat pe premierii niponi să o menţină din 1997 până în prezent, când această opţiune nu mai este posibilă, având în vedere starea dezastruoasă a finanţelor publice japoneze.

Japonia este cea mai îndatorată ţară dezvoltată din lume, cu o datorie publică de două ori mai mare decât PIB-ul, iar cheltuielile sociale continuă să crească.

Potrivit estimărilor Guvernului, majorarea taxei pe vânzări cu trei puncte ar urma să aducă statului o sumă suplimentară de 8.000 de miliarde de yeni (57 de miliarde de euro).

Guvernul de dreapta condus de Shinzo Abe a decis ca, în paralel cu majorarea taxei pe vânzări, să facă şi o rectificare bugetară specială de 5.500 miliarde de yeni (40 de miliarde de euro) în ideea de a amortiza şocul ce este aşteptat să se producă în săptămânilor următoare, ca urmare a scăderii vânzărilor. AGERPRES