Potrivit primelor estimări cu privire la producţia din 2015, Italia ar urma să înregistreze în acest an o producţie de 48,8 milioane hectolitri, devansând Franţa (47,6 milioane hectolitri) şi Spania (36,6 milioane hectolitri). Urmează Germania cu 8,7 milioane hectolitri, Portugalia cu 6,7 milioane hectolitri şi România cu o producţie totală de 4,069 milioane de hectolitri, în creştere cu 6,1% comparativ cu cea de anul trecut. 

Cu toate acestea, Ministerul francez al Agriculturii a subliniat că producţia din acest an va fi mai mare decât cea din 2014, graţie ploilor de la sfârşitul verii, benefice pentru producătorii din vestul Franţei şi mai ales pentru coniac. Conform celor mai recente prognoze, producţia de vin a Franţei va fi în acest an de 47,6 milioane hectolitri, cu 1,2% mai mare decât cea de 47,1 milioane hectolitri în 2014. O primă estimare publicată la începutul lunii august miza pe o producţie de 46,5 milioane de hectolitri. 

În ultimii ani, Franţa şi Italia au ocupat rând pe rând titlul de cel mai mare producător mondial de vin, în termeni de cantitate şi calitate. În 2015, condiţiile meteo au fost favorabile Italiei, a cărei producţie de vin a crescut cu 13% comparativ cu 2014. La nivel global, Europa este lider de necontestat în condiţiile în care primii săi trei producători (Italia, Franţa şi Spania) controlează aproape jumătate din producţia mondială.

AGERPRES