În  cursul anului, Tribunalul din Milano a decis să limiteze vârsta până la care un tânăr poate fi întreținut de către părinții săi, scrie avocatnet.ro.

Decizia tribunalului stipulează că în momentul în care tânărul împlinește vârsta de 34 de ani încetează obligația părinților de a-l întreține. Singura excepție se poate face în cazul în care tânărul este într-o stare de nevoie. Această stare de nevoie trebuie să fie dovedită.

Doar în cazul în care tânărul poate dovedi starea de nevoie și imposibilitatea de a-și procura minimul necesar traiului, părintele este obligat să-i plătească acestuia o sumă pentru achiziția de produse alimentare de strictă necesitate, dar nu mai mult de atât. Această decizie se bazează pe art. 337 și art. 433 din Codul Civil italian.

Cele mai atractive ţări din lume pentru tinerii angajaţi

Elveția, Germania și Austria ocupă încă o dată primele trei poziții în Indexul PwC Young Workers, care măsoară impactul asupra pieței forței de muncă și participarea în sistemele de educație a persoanelor cu vârste cuprinse între 15-24 de ani în 35 de țări din OCDE, începând cu anul 2006.

Țările care se situează mai jos în cadrul clasamentului ar putea aduce miliarde de dolari economiile lor pe termen lung dacă vor implementa bune practici pentru a valorifica acest potențial, așa cum reiese din noua analiză PwC.

Cele trei țări cu cea mai bună performanță au reușit să mențină un nivel scăzut al șomajului în rândul tinerilor după recesiunea de la nivel mondial datorită sistemelor lor educaționale solide care promovează formarea vocațională și ucenicia, contribuind astfel la reducerea numărului de tineri rămași în afara pieței forței de muncă.

Raportul estimează, de asemenea, potențialul avânt pe termen lung pe care economiile OCDE l-ar putea avea dacă şi-ar reduce ratele NEET la nivelul celor din Germania, prima țară din UE în clasament.

Câștigurile potențiale ar putea varia de la doar 0,1% din PIB pentru Olanda, până la aproximativ 2-3% din PIB în SUA, Marea Britanie și Franța, cele mai mari câștiguri potențiale fiind în Turcia, Italia și Grecia, de aproximativ 7-9% din PIB. În toate țările din OCDE, creșterea potențială pe termen lung a PIB-ului total ar putea fi de ordinul a 1,1 trilioane de dolari.

Indicele PwC Young Workers este o medie ponderată a opt indicatori ce includ scorurile NEET (tineri care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare), gradul de participare pe piaţa muncii şi rata şomajului, incidenţa şomajului de lungă durată, rata abandonului şcolar şi a participării în programe educaţionale. Grupul ţintă al studiului reprezintă, în principiu, tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, însă poate varia în funcţie de specificul fiecărui indicator.

Aceşti indicatori sunt standardizaţi, ponderaţi şi adunaţi pentru a genera scorurile indicilor pentru fiecare ţară. Scorurile sunt recalibrate pentru valori cuprinse între 0 şi 100, valoarea medie de 50 fiind stabilită, prin definiţie, pentru toate cele 34 de ţări OECD pe anul 2006. Scorurile indicelui au fost calculate, de asemenea, pentru 2011, 2014 şi 2015 (sau pentru anii cei mai apropiaţi pentru care existau date disponibile pentru o comparaţie internaţională).