'România se profilează tot mai mult ca un hub IT în regiune şi acest lucru duce, prin urmare, la venituri peste medie pentru salariaţii din acest domeniu. Acum, comparativ cu 5-10 ani în urmă, IT-ştii din România au un nivel de trai ridicat raportat la nivelul pieţei şi economiei locale, aşadar, pentru specialiştii care şi-ar dori să se reîntoarcă în ţară, acest lucru poate constitui un argument în plus', a declarat Raluca Peneş, HR Coordinator Smartree, compania care a realizat studiul. 

Ea a subliniat că, în plus, segmentul tehnologic oferă angajaţilor o serie de beneficii atractive, precum flexibilitatea programului de muncă, inclusiv posibilitatea de a lucra remote un număr de zile pe săptămână. 

"De asemenea, angajaţilor care preferă munca la birou, li se pun la dispoziţie facilităţi multiple de dezvoltare personală şi condiţii moderne, precum spaţii de relaxare corespunzător dotate, spaţii de studiu, bibliotecă sau bistro-restaurant. Tot la capitolul locurilor de muncă atractive pentru românii din Diaspora se numără şi joburile care necesită cunoaşterea unei limbi străine, precum sunt cele din Share Service Centers (HR, contabilitate, logistică, IT) sau cele din domeniul automotive (ingineri, proiectanţi, project manageri, chiar şi personal necalificat). Astfel, pentru cei care au locuit peste hotare şi au învăţat o limbă străină, mai ales dacă vorbim de una exotică, precum cele nordice, găsirea unui loc de muncă pe plan local nu mai este o provocare", se arată în document. 

Analiza mai arată că în domeniile construcţii, vânzări sau în sistemul medical, deşi există joburi disponibile şi în România, salariile nu sunt la fel de atractive şi, probabil, nu vor atrage întoarcerea acestora în ţară. 

'În condiţiile în care salariile din România ar fi mai competitive cu cele din străinătate, şi nu doar în domenii precum IT, o parte dintre românii din Diaspora s-ar întoarce în ţară, dar nu într-un procent mai mare de 25 – 30%. Sunt români care au plecat de foarte mulţi ani şi şi-au întemeiat familii, au reuşit să se integreze foarte bine în cultura altor ţări sau şi-au deschis propriile afaceri care le oferă un anumit standard de viaţă', a conchis Peneş. 

Smartree, unul dintre liderii din România pe piaţa de externalizare a proceselor de HR, a fost înfiinţată în anul 2000 şi oferă o gamă completă de servicii: de la salarizare, administrare de personal, analiză şi raportare pentru management, recrutare, muncă temporară, până la consultanţă în domeniu. 

Smartree procesează 550.000 de angajaţi anual şi are peste 150 de clienţi, în majoritate companii multinaţionale, dar şi companii cu capital integral românesc.

AGERPRES