Ritmul de creştere a încetinit totuși faţă de saltul extraordinar de 26% înregistrat în 2015 comparativ cu 2014, rezultat care a fost însă influenţat de faptul că multe firme din industria de leasing aerian şi-au mutat bilanţurile în Irlanda. 

Ţara, denumită "Tigrul celtic" pentru dinamismul său economic în anii 1990, a fost nevoită însă să recurgă în 2011 la un plan de asistenţă internaţională la trei ani după criza financiară din 2007 – 2009. De la finalul programului de asistenţă Irlanda şi-a revenit rapid o dovadă în acest sens fiind scăderea ratei şomajului sub pragul de 7% în luna ianuarie, pentru prima dată după 2008, în condiţiile în care la începutul lui 2012 rata şomajului în Irlanda era de peste 15%. 

"Cererea internă este în prezent principalul motor de creştere în condiţiile în care consumul privat a crescut cu 3% în 2016, sprijinit de evoluţiile favorabile de pe piaţa muncii, continuarea creşterii veniturilor disponibile şi încrederea solidă a consumatorilor", a declarat ministrul irlandez de Finanţe, Michael Noonan. 

Ritmul de creştere a economiei irlandeze a fost în 2016 de trei ori mai mare decât media creşterii economice din zona euro, care anul trecut a fost de 1,7%. 

În ultimul trimestru al anului trecut ritmul de creştere al economiei irlandeze a încetinit până la 2,5%, după un avans de 4% în trimestrul al treilea. Chiar dacă Ministerul irlandez de Finanţe se aşteaptă ca ritmul de creştere a PIB să rămâne deasupra nivelului de 3% în următorii ani, avertizează însă că un "Brexit dur", în care Marea Britanie şi-ar pierde accesul la piaţa unică, ar putea amputa PIB-ul Irlandei cu 3,5% în decurs de un deceniu. 

Irlanda este considerată economia europeană cea mai expusă la consecinţele unei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană, având în vedere legăturile comerciale strânse dintre cele două ţări. 

AGERPRES