”Avem nevoie de investiţii în valoare de 200 miliarde de dolari .. pentru a atinge obiectivele noastre de dezvoltare. Vom primi 15-20 miliarde de dolari de la Fondul suveran de investiţii al Iranului (NDFI), dar resursele interne nu sunt suficiente pentru necesităţile noastre”, a afirmat Bijan Namdar Zanganeh, potrivit Reuters. Acesta a adăugat că noul model pentru contractele petroliere (IPC) este destinat să atragă investiţiile străine.

Pe segmentul de explorare şi producţie, industria petrolieră iraniană are nevoie de investiţii în valoare de 130 miliarde de dolari, în timp ce pe segmentul de rafinare necesarul este de 70 miliarde de dolari, a explicat Zanganeh. În ianuarie, în urma ridicării sancţiunilor internaţionale, Iranul şi-a majorat producţia cu 80.000 barili per zi, la 2,99 milioane barili per zi (mbd), conform raportului Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), publicat marţi.

Recent, Iranul – ţară ale cărei rezerve de petrol se situează pe locul patru la nivel mondial – a anunţat că intenţionează să-şi majoreze capacitatea totală de producţie la 5,7 milioane de barili pe zi, până la sfârşitul lui 2020. În ianuarie, preţul barilului de petrol Brent a coborât sub pragul de 30 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Preţurile petrolului sunt în scădere de peste un an şi jumătate, din cauza excesului de ofertă de pe piaţă, la care s-a adăugat, recent, îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol. (Sursa: Agerpres)