Ionut Bordei, seful deparatmentului rezidential al CB Richard Ellis/Eurisko crede ca ritmul scazut al vanzarilor rezidentiale poate determina retragerea de pe piata a unor dezvoltator ceea ce ar putea provoca aparitia unui deficit serios de locuinte. “In acest moment pe piata exista foarte multi cumparatori, cei mai multi dintre ei au deja creditele aprobate de catre banci, insa nu cumpara sperand intr-un miracol – un pret mai mic peste o saptamana sau peste o luna. Deci cumparatori exista, cerere exista”, sustine Bordei.

Totodata Bordei considera ca in Romania s-a intamplat cel mai ciudat lucru: piata a scazut intr-o luna, ceea ce nu este normal. “Daca ne uitam cu atentie, observam urmatorul lucru: in trecut am avut foarte multe apartamente si case pe care proprietarii nu vroiau sa le vanda, dar totusi apareau la vanzare la niste preturi astronomice, ca poate poate gasesc pe cineva care sa plateasca o caruta de bani. Toata lumea stie: totul e de vanzare – conteaza doar cat oferi”, completeaza Bordei.

Situatia din piata va favoriza inchirierile

Totodata, in opinia lui Ionut Bordei deficitul de vanzari din prezent ar putea determina o crestere masiva a preturilor pe viitor. “Daca in mod normal in Bucuresti se vand 2.000 de apartamente pe luna, iar in sase luni se vand doar 1.000 de apartamente lunar, in luna a saptea ar putea aparea din nou cererea normala de 2000 de apartamente, iar in conditiile in care oferta va fi mult mai mica decat de obicei. In aceste conditii, daca ati fi vanzatori nu ati mari pretul? Eu cred ca da. Si atunci vom vedea cine isi va mai permite sa cumpere si cine nu“, explica Bordei.

In acel moment nu vor mai fi la moda cumpararile ci inchirierile, care si ele vor fi speculate la maximum si vor creste si ele de la luna la luna. Comparativ cu restul Europei si Statele Unite, in Romania nu avem de-a face cu o criza.

Piata interna a intrat intr-o perioada de scaderea ritmului vanzarilor inca de la inceputul acestui an. Aceasta a determinat micsorarea pretentiilor proprietarilor de locuinte vechi cu pana la 200 de euro/mp, dar si aparitia unor strategii noi de vanzari ale dezvoltatorilor imobiliari care incearca atragerea potentialilor clienti care nu au incredere, asteapta alte ieftiniri sau nu mai pot contracta un credit din cauza noilor norme impuse de BNR.