Oferta hotelieră a Capitalei se va dubla în următorii trei ani, datorită unor investiţii de peste 125 milioane de euro. Pe piaţă vor intra cel puţin 15 unităţi noi, majoritatea de patru sau cinci stele. Cum se explică acest apetit pentru investiţii în hotelărie?

Oferta unităţilor hoteliere din Bucureşti nu depăşeşte, în prezent, 5.000 de camere. Marile lanţuri hoteliere internaţionale au pariat deja pe Bucureşti şi sunt gata să încaseze câştigul. „În ultimii ani, piaţa hotelieră este în plină ascensiune. Să ţinem seama că în anii ‘95-’96 era doar Intercontinentalul, iar azi sunt mai toţi jucătorii“, afirmă Mihai Acatrinei, general manager Ramada Majestic.

Luna septembrie este momentul în care va fi deschis cel mai mare hotel nu doar din România, ci şi din Europa. Aparţinând firmei bucureştene Pro Confort, gigantul de patru stele va avea 14 etaje şi 1.500 de camere. Investiţia în hotel se ridică la 30 de milioane de euro. În piaţa hotelieră s-a vehiculat că noua unitate va fi afiliată unui lanţ internaţional, dar reprezentanţii Pro Confort nu au confirmat informaţia. Există voci care susţin că nu e nevoie, pentru moment, de noi structuri de cazare. „Oferta hotelieră e mai mare comparativ cu anii precedenţi, dar nu cred că e nevoie de o dublare a capacităţii de cazare în Bucureşti. Hotelurile sunt pline de marţi până joi. Oferta de cazare nu e mai scăzută decât cererea. Putem avea noi hoteluri, dar depinde ce vizăm: clasa business sau turismul“, declară Bruno Vinette, general manager la Sofitel. La rândul său, Pierre Boisel, director general Ana Hotels, afirmă că în zona de patru şi cinci stele oferta este mai mult decât suficientă. „Aceste hoteluri au o rată de ocupare de 65 la sută în timpul săptămânii, fiind aproape goale în weekend“, susţine Boisel. Şi totuşi, proiectele continuă.

În cadrul Sema Parc, dezvoltat de River Invest, va fi operaţional, din 2009, un hotel construit pe o suprafaţă de 18.000 de metri pătraţi, pentru care se investesc 22-25 milioane de euro. „Se preferă afilierea la un lanţ de cinci stele, dată fiind locaţia în zona de business clasa A“, spun reprezentanţii companiei. Categoria cinci stele este preferată şi de Cefin Real Estate, care va construi pe o suprafaţă de 25.000 de metri pătraţi, lângă fosta bază Cutezătorii, un hotel de 22 de etaje şi 300 de camere. „Preconizăm o rată de ocupare de 70 până la 75 la sută în primii ani, astfel că investiţia de 40 milioane de euro poate fi recuperată în zece ani“, declară George Mărgescu, managing director Cefin Real Estate.

Micul Paris de patru şi cinci stele

Agenţia de turism Marshal va intra pe segmentul hotelier de cinci stele la sfârşitul lui 2007. Hotelul va fi construit în zona Dorobanţi, pe o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi. Anul trecut, agenţia a achiziţionat fostul hotel Batiştei şi urmează să-l redeschidă sub numele Marshal. Acesta va fi un „boutique“ de patru stele, cu 29 de camere dispuse pe trei etaje. Investiţia pentru hotel este de 2,5 – 3 milioane de euro, bani ce vor fi recuperaţi în şapte-opt ani. Competiţia pentru Marshal va veni din partea preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, care va inaugura în interiorul unui complex un hotel de cinci stele, cu 25 de etaje şi 300 de camere, operat în regim propriu. O stea în plus va primi şi Continental, actualmente cotat la patru stele, dar aflat în renovare până anul viitor. Zvonurile l-au afiliat lanţului internaţional Kempinski, dar reprezentanţii acestuia au declarat că planurile de dezvoltare ale companiei nu includ România. În renovare este şi hotelul Bucureşti, al cărui management va fi prelulat de Radisson SAS, redeschiderea fiind programată pentru luna noiembrie. Toamna se numără al treilea hotel Ramada Convention Centre, care va avea 11 etaje, 302 camere şi va fi cotat cu patru stele. Investiţia se ridică la 10 milioane de euro. Vechiul Hotel Boulevard este pe punctul de a fi afiliat unui lanţul hotelier chinez, însă stă încă sub semnul incertitudinii în ce priveşte numărul de stele. Până în mai când se va şti cu siguranţă, singurul lucru cert sunt cele 57 de camere pe care le va avea.

În centrul istoric al Bucureştiului, se va clădi primul hotel al Europa Group, care va fi inaugurat în primăvara anului 2009. Europa Royale Bucharest va fi construit pe o suprafaţă de 7.200 de metri pătraţi, valoarea investiţiei ridicându-se la 14,5 milioane euro. Tot în centrul istoric se preconizează a fi deschis un alt hotel de trei stele şi 40 de camere, apaţinând proprietarilor Rembrandt Hotel. Jucătorii vechi ai pieţei iau măsuri pentru îmbunătăţirea serviciilor şi mărirea capacităţii de cazare. Este cazul Minerva, care va inaugura la mijlocul anului o investiţie de trei milioane de euro în noua aripă a hotelului.

Printre puţinele locaţii de trei stele ce se vor construi în Bucureşti, se numără şi un hotel sportiv de 200 de camere, parte a proiectului Arenele Ilie Năstase. „Din punctul meu de vedere, Bucureştiul are nevoie de hoteluri de 1-3 stele, special pentru oamenii de afaceri români din afara Bucureştiului“, declară Mihai Acatrinei.
Astfel, hotelurile vechi, neamenajate, pot fi noile locaţii de trei stele ale Bucureştiului.  

25-1420-18turism09_1.jpg

Click pe imagine pt versiunea marita.