Investitorii din economiile central-europene văd luminiţa de la capătul tunelului, dar România a ajuns în coada listei privind oportunităţile de plasament, plătind tribut întârzierii măsurilor anticriză şi dezechilibrului exagerat dintre cerere şi ofertă.

Din punctul de vedere al administratorilor de fonduri de private equity (PE) – care sunt printre cei mai dinamici jucători pe mai toate pieţele central-est-europene – economiile Poloniei, Cehiei, Slovaciei şi Ungariei au atins punctul maxim de cădere spre jumătatea acestui an, optimismul revenind în ceea ce priveşte oportunităţile de investiţii. În schimb, România, Bulgaria, ţările baltice şi cele din zona Mării Adriatice nu sunt deloc văzute cu ochi buni ca destinaţie pentru noi investiţii. Potrivit unui studiu recent al Deloitte, efectuat printre administratorii de fonduri PE, se aşteaptă ca, în perioada următoare, 79% dintre aceştia să îşi concentreze atenţia spre eventuale investiţii în Europa Centrală şi doar 5% în Bulgaria şi România, 8% în ţările fostei Iugoslavii şi 3% în ţările baltice.

Rezultatul poate părea surprinzător dacă ne gândim că piaţa autohtonă a fost zona predilectă de atracţie pentru private equity în ultimii ani. „Depinde despre ce fonduri vorbim. Cele care sunt deja prezente în zonă cunosc foarte bine realităţile, dar pentru fondurile internaţionale de investiţii, România are o problemă de percepţie“, spune Hein van Dam, Partner in Charge, Financial Advisory Balkan Region la Deloitte. „E discutabil dacă ţările din Europa Centrală au politici economice mai viabile sau guverne mai bune – vezi cazul Ungariei. Cert este însă că ţările adriatice, România şi Bulgaria sunt percepute ca având un grad de risc la investiţii mult mai mare“, adaugă acesta. Or, tocmai profitabilitatea mai ridicată a investiţiilor, asociată firesc unui gradul de risc mai înalt, fusese unul dintre elementele de atractivitate ale României. Mai mult, destule fonduri au acţionat pur speculativ pe piaţa noastră. Acum, logica s-a inversat.

Potrivit lui van Dam, Polonia şi Cehia se bucură tradiţional de o imagine bună, deoarece au adoptat şi au implementat la timp reformele şi măsurile adecvate situaţiei economice pe care o traversează. Cât priveşte Slovacia, ea beneficiază de o percepţie mai avantajoasă după aderarea la zona euro, ceea ce conferă economiei acesteia mai multă stabilitate şi predictibilitate. În momente de criză, acestea sunt atuuri în faţa cărora un eventual profit mai mare de pe urma investiţiilor în România păleşte.

Imobiliarele, scheletul din dulapul antreprenorilor

„Una dintre principalele cauze ale apetitului redus pentru România, în acestă perioadă, este deteriorarea accentuată a climatului economic“, spune Cristian Nacu, vicepreşedinte al fondului de investiţii regional Enterprise Investors. „La aceasta se adaugă şi aşteptările prea ridicate ale vânzătorilor în ceea ce priveşte preţul, aşteptări mult mai mari decât în ţările Europei Centrale“, completează Nacu. Aceeaşi discrepanţă mare între cerere şi ofertă pe piaţa locală de fuziuni şi achiziţii este remarcată şi de Hein van Dam: „Fie vest-europenii vor constata că România nu a căzut într-o prăpastie, aşa cum credeau ei, şi vor fi accepta să cumpere pe bani mai mulţi, fie antreprenorii locali vor mai coborî din pretenţii. Altfel, piaţa locală de M&A va rămâne în continuare blocată. Nu cred însă că vom vedea tranzacţii semnificative mai devreme de anul viitor“.

Discuţii există însă, şi nu puţine, explică von Dam: „Aţi fi surprinşi să aflaţi câte companii se află în discuţie pentru vânzare sau restructurare. Foarte mulţi antreprenori români  şi-au pus în joc afacerile riscând pe cartea real estate, iar acum riscă să îşi piardă businessul tradiţional pe seama speculaţiilor imobiliare de care s-au lăsat tentaţi“. Potrivit managerilor de fonduri PE, scăderea a atins pragul  de jos şi s-a trecut deja peste ce a fost mai rău, în ţările din Europa Centrală. România se află însă, ca de obicei, în contratimp.

171-34941-13_heinvandamresized_32.jpgTimp de câteva luni, economia românească a fost în faza de negare a realităţilor crizei. Apoi, s-au  luat decizii corecte, care însă trebuie implementate.
Hein van Dam, Partner in Charge, Deloitte

79% dintre fondurile de investiţii din regiune îşi vor concentra eventualele investiţii din perioada următoare în Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria

Sold minor

Principalele investiţii noi ale fondurilor PE în Româna după declanşarea crizei sunt achiziţia a 80% din distribuitorul farma Diamedix de către GED şi preluarea Frigotehnica de către Balkan Accesion Fund