CITEŞTE ŞI

Consultanță

Investitorii în afaceri mici sunt răsplătiți cu scutiri de impozite

Autor: |

Eugenia Ion, Tax Manager, Contexpert

Persoanele fizice care investesc între 3.000 şi 200.000 euro în microîntreprinderi şi întreprinderi mici, pot beneficia de facilităţi fiscale, în condiţiile Legii Nr. 120/2015, care va intra în vigoare pe 17 iulie.

Legea privind stimularea investitorilor individuali-business angels acordă scutiri de impozit pe dividende şi pe câştigurile realizate din vânzarea părţilor sociale în anumite condiţii. Pentru a beneficia de facilităţi, orice persoană fizică poate deveni busi­ness angel dacă: devine asociat prin aportul său în numerar la capitalul social al societăţii, rezultând emiterea de noi părţi sociale în favoarea sa; investeşte o sumă cuprinsă între 3.000 de euro şi 200.000 de euro; dobândeşte părţile sociale prin majorare de capital social; nu are fapte înscrise în cazierul fiscal; nu poate deţine ca urmare a investiţiei, în nume propriu sau prin persoane interpuse, mai mult de 49% din capitalul social al societăţii; nu este incapabilă ori nu a fost condamnată pentru infracţiuni economice.   

Dacă mai multe persoane fizice devin investitori individuali-business angels, facilităţile fiscale pot fi acordate pentru maximum 49% din capitalul social al societăţii în cauză, proporţional cu procentul părţilor sociale deţinute. Facilităţile se acordă dacă microîntreprinderile şi întreprinderile mici în care se fac investiţii sunt constituite ca SRL-uri; sunt întreprinderi autonome (nu sunt deţinute de alte societăţi ori nu deţin la rândul lor alte societăţi în proporţie mai mare de 25%); nu se află în incapacitate de plată, stare de insolvenţă ori în faliment şi nu a fost deschisă procedura concordatului preventiv sau a lichidării societăţii.

Nu intră sub incidenţa legii investiţiile realizate în societăţi care desfăşoară activităţi în domeniile: bancar; asigurări şi reasigurări; piaţă de capital, intermedieri financiare, orice alte activităţi în domeniul financiar; tranzacţii imobiliare, închiriere active imobiliare, intermedieri în domeniul imobiliar, dezvoltare imobiliară; jocuri de noroc şi pariuri; producţie sau comercializare de oţel; producţie sau comercializare de carbune; construcţii de nave maritime şi fluviale; producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope; consultanţă în orice domeniu.

Deşi legea nu face nicio precizare, termenul „desfăşoară“ ar trebui înţeles că fiind obţinerea de venituri din acele activităţi. Astfel, dacă o societate are în codul CAEN activităţile menţionate mai sus, însă nu obţine venituri din acestea, nu ar trebui că dreptul investitorului la facilităţi să fie afectat.

Cum se acordă facilităţile?

Investitorul este scutit de impozitul pe dividende pentru 3 ani din momentul dobândirii părţilor sociale. Totodată, este scutit de impozitul pentru câştigul realizat din vânzarea părţilor sociale, dacă transferul are loc după cel puţin 3 ani de la dobândire. Valoarea totală, cumulată a sumelor pentru care se aplică scutirile de impozit nu poate depăşi valoarea investiţiei efectuate de către toţi investitorii. 

Scutirile de impozit se acordă dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii: investitorul nu înstrăinează părţile sociale înainte de expirarea termenului de 3 ani de la data dobândirii acestora; în caz contrar, datorează impozitul pe dividende aferent perioadei pentru care a fost acordată facilitatea fiscală la care se adaugă accesorii, precum şi impozitul pe veniturile din investiţii aferent înstrăinării părţilor sociale; dacă actul constitutiv al societăţii, depus pentru susţinerea cererii de înregistrare a majorării capitalului social prin emiterea de noi părţi sociale în registrul comerţului, conţine următoarele clauze: participarea la profit şi pierderi a asociaţilor va deveni proporţională cu procentul părţilor sociale deţinute de fiecare asociat şi deciziile privind planul de afaceri şi renunţarea la împărţirea profitului, aferente investiţiei efectuate, se vor lua cu acordul tuturor asociaţilor; societatea şi asociaţii nu utilizează prima de emisiune la majorarea capitalului social şi nu o repartizează către asociaţi, pe o durată de 3 ani de la data înregistrării investitorului individual-business angel la registrul comerţului; societatea nu are datorii către bugetul general consolidat la data cesionării părţilor sociale de către investitor.

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii