După ce ani de zile au ţintit doar Capitala, dezvoltatorii de imobile de birouri şi-au mutat atenţia şi asupra altor oraşe. Dezvoltarea economică a crescut cererea şi în localităţi ca Timişoara sau Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca a fost primul oraş din provincie luat în calcul de dezvoltatorii de clădiri office. Imobilele construite sau adaptate pentru a deveni sedii de birouri au avut însă, iniţial, suprafaţe mici, de până în 1.500 mp, apariţia lor fiind dictată de necesitatea de a acoperi măcar parţial cererea din ce în ce mai ridicată.

Potrivit ultimului raport de piaţă al companiei Colliers International, companiile mari care deschid sucursale, centre de servicii sau pentru dezvoltare şi cercetare aleg de multe ori provincia datorită chiriilor mai mici şi a salariilor mai scăzute faţă de cele din Capitală. Un investitor puternic care s-a orientat către acest sector al pieţei este grupul de investiţii austriac CA Immo. În parteneriat cu o companie autohtonă, acesta va dezvolta un imobil de birouri la Timişoara, pentru care va cheltui 30 de milioane de euro. Este prima investiţie majoră într-un proiect office din oraş, majoritatea celor existente deja fiind amplasate în clădiri vechi. „Cum firme străine continuă să intre pe piaţă, firmele autohtone se dezvoltă, solicitările pentru spaţiile office cresc, ca şi exigenţele în materie de imagine şi confort. De aceea, este de înţeles interesul dezvoltatorilor“, spune Simona Lazăr, pr & research coordinator al agenţiei imobiliare Casadomi din Timişoara.

Totuşi, ca şi în celelalte sectoare ale pieţei imobiliare, Cluj-Napoca este singurul oraş de provincie care ţine cu adevărat trena Capitalei. În localitate se dezvoltă în prezent zece imobile de birouri pentru care investiţiile totale depăşesc 100 de milioane de euro.

Chiriaş în Capitală, proprietar în provincie

Diferenţa faţă de Bucureşti constă în faptul că majoritatea sediilor de birouri ce vor apărea în provincie vor fi amplasate în cadrul unor proiecte mixte. De exemplu, în Cluj-Napoca,  britanicii de la Dawnay Day Group vor investi 185 milioane de euro în Atrium Centers, proiect care va cuprinde 31.500 mp spaţii comerciale, 10.000 mp birouri clasa A şi va fi dezvoltat pe terenul fostei fabrici Tricotaje Someşul. „Anul acesta vor fi livraţi pe piaţă aproximativ 50.000 mp de spaţii office în Cluj-Napoca. Astfel, totalul este de peste 100.000 mp“, declară Doru Lupeanu, director de marketing al firmei imobiliare Grup de Lux.

„În ultima vreme, tot mai mulţi clienţi şi-au manifestat interesul de a deveni proprietari ai sediului în care îşi desfăşoară activitatea, motivând fie că oferta existentă nu le satisface necesităţile, fie că preţul chiriei este prea mare, fie că îşi doresc să devină un «reper urban»“, susţine Simona Lazăr. Şi astfel, aici apare diferenţa majoră între sectorul de birouri din Bucureşti faţă de cel din provincie. În Capitală, majoritatea companiilor închiriază spaţii în sediile de birouri construite. În celelalte oraşe, preferă să achiziţioneze sediile în care activează. Chiriile din provincie sunt ceva mai scăzute, între 16 euro/mp, în vreme ce în Capitală se plătesc aproape 18 euro. 

105.000 metri pătraţi va însuma, în acest an, stocul de spaţii de birouri din Cluj-Napoca. Investiţiile în acest sector trec de 100 de milioane de euro.

531 mil. euro a reprezentat, anul trecut, valoarea tranzacţiilor cu sedii de birouri  în Bucureşti. Piaţa din Capitală va dispune de un milion de metri pătraţi de astfel de spaţii până la sfârşitul anului.
 
98% este gradul de ocupare al sediilor de birouri de clasa A, B şi C din Timişoara. Anul viitor, vor fi livraţi pe piaţă aproape 20.000 mp de birouri de clasa A.

Capital – Editia nr.15, data 16 aprilie 2008