Potrivit BNEF, scăderea noilor investiţii în 2016 este cauzată, în parte, "de scăderea preţului echipamentelor, în special al echipamentelor fotovoltaice" dar şi de "încetinirea notabilă pe două din pieţele importante", respectiv China, unde investiţiile în regenerabile au scăzut cu 26% până la 87,8 miliarde de dolari, şi Japonia, unde investiţiile au scăzut cu 43% până la 22,8 miliarde de dolari. 

"După mai mulţi ani de investiţii record, stimulate de unele din cele mai generoase tarife feed-in din lume, China şi Japonia au început să reducă activitatea de construcţie de noi proiecte mari şi să facă tranziţia spre gestionarea capacităţilor puse la punct până acum", a declarat Justin Wu, responsabil pentru Asia la BNEF. 

Chiar dacă investiţiile în energiile regenerabile au scăzut în 2016, capacitatea totală instalată a crescut. BNEF estimează că anul trecut a fost adăugată o capacitate record de 70 Gigawaţi de energie solară, în creştere faţă de 56 GW în 2015, şi o capacitate de 56,6 GW de energie eoliană. 

Pe regiuni, în SUA investiţiile în energiile regenerabile au scăzut cu 7%, până la 58,6 miliarde de dolari, în timp ce în Canada au scăzut cu 46% până la 2,4 miliarde de dolari. În regiunea Asia-Pacific investiţiile s-au redus cu 26% până la 135 miliarde de dolari, chiar dacă în India investiţiile au rămas la un nivel similar cu cel din 2015. 

În contrast, Europa a mers în sens invers cu tendinţa globală, investiţiile în energiile regenerabile crescând cu 3% până la 70,9 miliarde de dolari, în frunte cu Marea Britanie cu investiţii de 25,9 miliarde de dolari, în creştere cu 2%. Germania a investit anul trecut 15,2 miliarde de dolari în energii regenerabile, cu 16% mai puţin decât în 2015, iar Franţa a investit 3,6 miliarde de dolari, în scădere cu 5% în ritm anual.

Imaginea este mai sumbră în ţările în curs de dezvoltare unde multe proiecte nu au reuşit să obţină finanţare până la finele anului. În Africa de Sud, investiţiile în energiile regenerabile au scăzut cu 74% până la 914 milioane de dolari în timp ce în Chile au scăzut cu 80% până la 821 milioane de dolari. 

AGERPRES