De la o vârstă fragedă Justin Capră le adăuga jucăriilor câte un motoraş de ceas, care făcea ca obiectul să fie diferit. În adolescenţă, prin anii 40, inventatorul a construit un motor cu comandă vocală. Fiind pasionat de zbor, Justin Capră a terminat Şcoala Superioară de Aviaţie, de unde a ieşit subinginer, informează Libertatea.ro.

Vorbind despre cea mai importantă invenţie a sa, şi anume “Rucsacul Zburător”, Justin Capră a declarat:  „În 1958 am reuşit să mă şi ridic, după multe experienţe eşuate. M-am ridicat jumătate de metru, un metru, şi-am crezut că sunt în Ceruri… De frică. Pentru că nu m-aşteptam să mă ridic. Oricum, n-a fost o experienţă prea reuşită. M-am şi fript la mână, s-a rupt şi un ajutaj”.

Inventatorul a avut nevoie de sprijin din partea americanilor pentru punerea în aplicare a invenţiei adresându-se Ambasadei Statelor Unite din Bucureşti, dar pentru ca s-a adresat unei autorităţi străine, Capră a fost arestat şi anchetat sub pretextul că a vrut să fugă din ţară.

În 1962, în SUA a fost inventat un dispozitiv identic, care a fost folosit de astronauţi la ieşirile din spaţiu. Abia după 50 de ani NASA a recunoscut că inventatorii americani s-au inspirat de la românul Justin Capră.

De asemenea, Justin Capră a inventat automobilul de care toată lumea are nevoie în prezent, şi anume automobilul care care consumă 0,5 litri la suta de kilometri. . „Prinde 80 de km/h, e propulsată de un motor pe benzină şi… surpriză! Consumă doar 1 litru la suta de kilometri. Poţi să faci toată ţara cu ea cu un singur plin”, ne-a spus el. Este o maşină relativ nouă, exemplar unicat, pe care inventatorul o mai conduce din când în când.

“E penibil că am ajuns să mişcăm din loc o tonă de fiare ca să deplasăm 70 de kilograme ale şoferului, care de cele mai multe ori e singur în maşină”,  a transmis Justin Capră, citat de financiarul.ro.

Nici în prezent nu se ştie dacă planurile sale au fost furate de spioni sau vândute de agenţii români americanilor pe bani grei. Pe justin Capră nu l-au interesat aceste lucruri, el a privit întotdeauna spre viitor: viitor. “Maşinile mele ar băga în faliment multe ramuri ale industriei. Costul lor de producţie e scăzut, iar consumul e foarte mic. Poate vor fi puse la dispoziţia publicului în viitor. Eu sunt împăcat”. Deşi toate invenţiile sale ne-ar putea face viaţa mai uşoară, inventatorul a fost ignorat şi marginalizat de către români, locuind pânp când şi-a încheiat viaţa într-o căsuţă mai mult decât modestă, care nu avea nici clanţă la uşă.