Peste 200 de instructori auto independenţi au protestat în faţa Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), cerând Autorităţii Rutiere Române (ARR) anularea deciziei prin care li se interzice şcolilor auto să mai colaboreze cu ei.

Mai mult, conform preşedintelui Sindicatului Naţional al Instructorilor Auto din România (SNIAR) , Cornel Lipă, protestele vor continua săptămână viitoare când vor veni de trei ori mai mulţi instructori cu maşinile proprii, dacă reprezentanţii ARR nu vor soluţiona problemele.

Ameninţări cu amenzi usturătoare

Potrivit Mediafax, Lipă a precizat că instructorii auto au fost ameninţaţi după intrarea în vigoare a acestei decizii, 10 iunie, că vor primi amenzi de până la 60.000 de lei dacă sunt descoperiţi că profesează.

Preşedintele sindicatului a susţinut că un instructor angajat la o şcoală primeşte aproximativ 5 – 6 lei pe oră, banii fiind foarte puţini pentru o profesie care este foarte dificilă şi are un grad ridicat de stres.

Lipă a spus că secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Eusebiu Pistru, le-a promis, joi, că va detensiona situaţia, protestatarii aştepând să fie chemaţi la o întâlnire cu acesta.

În faţa ministerului s-au adunat instructori auto din Bucureşti, Galaţi, Cluj, Timişoara, Constanţa şi Vâlcea.

„Nu vrem să fim sclavi!”

Protestatarii au avut cu ei pancarte pe care scria „Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit”, „notar =profesie liberală, avocat = profesie liberală, instructor auto autorizat= sclav”, „paznic – parc – 7,9 pe oră, instructor auto angajat – 5 sau 6 lei pe oră”, „Nu ne tăiaţi mâinile, nu ne exportaţi, avem familii”.

Instructorii auto au anulat marşul care era programat până la Guvern, pentru că sediul ARR este la Ministerul Transporturilor, astfel că au rămas în această locaţie până la ora 14.00.

SURSA: Mediafax