Costul ţinerii sub control a procesului de încălzire globală creşte din cauza progreselor modeste înregistrate în reducerea emisiilor de CO2, a precizat IEA. Anterior, IEA a estimat la 36.000 de miliarde de dolari costul procesului de conversie energetică.

'Este nevoie de o modificare radicală de direcţie la nivel global', a declarat directorul general al IEA, Maria van der Hoeven, cu prilejul prezentării raportului bianual al Agenţiei. 'Creşterea gradului de utilizare a cărbunelui la nivel global maschează progresele realizate în dezvoltarea energiilor regenerabile iar intensitatea emisiilor din sistemul de electricitate nu s-a modificat în ultimii 20 de ani în pofida unor progrese în anumite regiuni', a adăugat Maria van der Hoeven.

AIE precizează că investiţiile în energii regenerabile, energie nucleară şi instalaţii de captare şi stocare a CO2 vor oferi beneficii mai mari decât costurile. AIE estimează că până în 2050 beneficiile realizate ca urmare a conversiei energetice de 115.000 miliarde de dolari (faţă de 100.000 de dolari cât estima în 2012), comparativ cu costuri de 44.000 miliarde de dolari.

 

Sursa: Agerpres