Săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al băncii olandeze ING a propus majorarea salariul directorului general, Ralph Hamers, cu aproximativ 50%, până la trei milioane de euro.

Propunerea ING a declanşat un val de proteste din partea politicienilor olandezi, aflaţi în campania electorală de dinaintea alegerilor locale care vor avea loc în data de 21 martie, şi a unor clienţi ai băncii care au decis să îşi închidă conturile în semn de protest. 

Luni, ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, a anunţat că Guvernul analizează opţiunile posibile pentru blocarea propunerii de majorarea cu 50% a salariului directorului general al băncii ING Group, Ralph Hamers.

"Vrem ca ING să reconsidere această propunere, ca ING să renunţe la această propunere", a spus Wopke Hoekstra, înaintea reuniunii Eurogrupului. "ING nu este o fabrică de biscuiţi, ci o instituţie financiară. Această majorare subminează încrederea în sistemul bancar pe ansamblu şi în ING în particular", a adăugat Hoekstra. 

În consecinţă, marţi dimineaţa ING a dat publicităţii un comunicat de presă în care anunţă o modificare radicală de poziţie. 

"Noi, Consiliul de supervizare suntem responsabili de această propunere şi regretăm agitaţia provocată. Ne-am dat seama că am subestimat reacţia opiniei publice cu privire la acest subiect sensibil", a informat preşedintele ING, Jeroen van der Veer, adăugând că propunerea nu va mai fi supusă la vot la următoarea Adunare Generală anuală a Acţionarilor. 

Confederaţia sindicală din Olanda, prin vocea responsabilului pentru sectorul bancar Gerard van Hees, a salutat decizia ING, felicitându-i pe administratorii băncii că au avut capacitatea de a-şi recunoaşte greşelile. "Acest lucru inspiră încredere în sectorul bancar", a spus Gerard van Hees. 

Guvernul olandez a cheltuit miliarde de euro pentru a susţine ING în timpul crizei financiare mondiale din 2008, bani care au fost rambursaţi între timp de bancă. 

În 2017, ING Bank România a înregistrat venituri totale de 1,433 miliarde lei, iar profitul net s-a ridicat la 493 milioane lei. ING Bank România se situează pe locul 6 în sistemul bancar românesc, după active.