Doar într-unul dintre cazuri, au fost furate zeci de mii de dolari, echivalentul în cripto-monede, de la victime care credeau că investesc în „grams”, noua monedă care s-a zvonit că ar aparține Telegram. Reprezentanții companiei nu au confirmat oficial lansarea unui ICO și au avertizat în legătură cu aceste site-uri frauduloase de investiții. 

La finalul anului 2017, au început să apară zvonuri că serviciul de mesagerie Telegram ar lansa un ICO pentru a finanța o platformă blockchain bazată pe tehnologia lor TON (Telegram Open Network). Au fost postate online mai multe documente tehnice, dar se pare că nu a existat nicio confirmare din partea Telegram. Confuzia rezultată le-a permis, însă, infractorilor să capitalizeze interesul investitorilor, creând site-uri false și furând sume mari de bani.

Cercetătorii Kaspersky Lab au descoperit zeci de astfel de site-uri, care este posibil să aparțină aceluiași grup și care pretind că vând token-uri pentru „grams”, invitând investitorii să plătească în cripto-monede – Bitcoin, Ethereum, litecoin, dash și Bitcoin dash. Un număr record de tranzacții pe un site a arătat că escrocii au reușit să fure Ethereum în valoare de cel puțin 35.000 de dolari de la investitori. 
Cercetătorii au descoperit că unele dintre site-urile respective erau atât de convingătoare, că până și după ce Telegram și alții au început să lanseze avertismente, tot au reușit să mai recruteze potențiali investitori. Majoritatea site-urilor foloseau o conexiune sigură, solicitau înregistrarea și generau un portofel online unic pentru fiecare nouă victimă, făcând mai dificil să se dea de urma banilor. 

Judecând după conținutul site-urilor false, par să fie deținute de același grup. De exemplu, mai multe dintre ele au exact aceeași secțiune „Echipa noastră”.

„ICO-urile sunt o investiție destul de riscantă și multă lume nu înțelege exact cum funcționează, așa că nu este de mirare că niște site-uri false, dar credibile, cu niște caracteristici aparent demne de încredere, cum ar fi conexiunea sigură și înregistrarea, reușesc să păcălească oamenii”, spune Nadezhda Demidova, Lead Web-Content Analyst, la Kaspersky Lab. „Cei care doresc să investească într-un ICO ar fi bine să verifice la compania din spatele ICO-urilor, pentru a se asigura că știu exact cine sunt și cui își dau banii, altfel s-ar putea să nu mai vadă niciodată sumele investite.”

 

Kaspersky Lab face următoarele recomandări utilizatorilor care iau în considerare posibilitatea de a investi într-un ICO:
•    Căutați posibile semnale de alarmă – de exemplu, unele dintre site-urile false aveau aceeași imagine greșită lângă numele celui care deține funcția de Chief Product Officer la Telegram.

•    Verificați întotdeauna pe site-ul oficial al companiei, pentru a vă asigura de legitimitatea unui site de investiții și, dacă e nevoie, contactați echipele de ICO ale companiei, înainte de a investi, indiferent ce sumă sau în ce monedă.

•    Folosiți soluții de securitate pe care vă puteți baza, cum sunt Kaspersky Internet Security și Kaspersky Internet Security for Android, care vă vor avertiza dacă încercați să vizitați pagini web falsificate.