Dotările maşinii şi echipamentele audio-video cresc preţul asigurării facultative. La firmele care practică tarife personalizate pentru clienţi, contează şi experienţa şoferului, amenzile şi accidentele din ultimii ani.

Aspectul îmbunătăţit sau confortul sporit al maşinii poate mări preţul asigurării facultative. Dotări precum sistemele antifurt sau cele de monitorizare a vehiculului prin GPS aduc, în schimb, discounturi la preţul perceput de companiile de asigurare, deoarece descurajează hoţii. Companiile care calculează personalizat tarifele Casco ţin cont şi de experienţa şoferului, de istoricul amenzilor şi al accidentelor rutiere din ultimii ani. Ultimii factori pot influenţa semnificativ preţul asigurării. Companiile de asigurări personalizează tarifele în încercarea de a reduce pierderile înregistrate pe segmentul poliţelor auto.

Înfrumuseţarea maşinii cu jante de aliaj speciale şi praguri suplimentare sau instalarea de echipamente DVD ori TV se traduce şi în sume mai mari plătite pentru poliţa de asigurare. Clientul asigurat indică valoarea acestor îmbunătăţiri, iar suma asigurată şi, implicit, preţul poliţei se majorează. De exemplu, o poliţă pentru un Logan care nu are dotări suplimentare şi a fost cumpărat cu 10.400 de euro în acest an costă la Allianz-Ţiriac aproape 1.700 de lei (circa 460 de euro), în condiţiile în care clientul este un şofer experimentat, acceptă o franşiză de 390 de lei şi plăteşte prima într-o singură tranşă. Dacă în aceeaşi maşină ar fi instalate echipamente audio şi TV în valoare de 7.400 de lei (circa 2.000 de euro), preţul asigurării ar creşte cu circa 220 de lei, ajungånd la 1.920 de lei (circa 515 de euro). Explicaţia: valoarea declarată a acestor îmbunătăţiri aduse autovehiculului îi sporeşte suma asigurată. Dotările standard, de exemplu radio-CD sau jantele de aliaj în serie, nu majorează preţul poliţei Casco dacă sunt incluse în preţul de achiziţie al maşinii.

Dacă acelaşi Logan ar fi asigurat la Omniasig în condiţii similare, preţul poliţei Casco ar fi de 530 de euro în cazul în care nu ar avea dotări suplimentare. În varianta cu dotări de 2.000 de euro, preţul asigurării ar creşte la circa 632 de euro. În ambele situaţii, calculul este făcut cu o franşiză de 100 de euro pe eveniment.

Franşizele mai mari scad primele de asigurare. De exemplu, tariful Omniasig de circa 632 de euro poate scădea la 549 de euro dacă în contract este prevăzută şi o franşiză de 10% suportată de asigurat în cazul în care maşina este furată. Asiguraţii Allianz care sunt dispuşi să suporte sume mai mari în cazul fiecărei reparaţii pot obţine discounturi şi mai importante din primele de asigurare. În cazul Loganului fără dotări suplimentare, preţul poliţei scade cu circa 30% dacă franşiza pe eveniment ajunge la 1.170 de lei (circa 300 de euro). Clientul care încheie o poliţă cu o franşiză atåt de mare va suporta din buzunar preţul micilor reparaţii ale maşinii.

Mai scump pentru şoferii neexperimentaţi

La stabilirea preţului asigurării, contează şi experienţa şoferilor, amenzile primite de aceştia şi accidentele în care au fost implicaţi. Cele mai mari tarife sunt percepute şoferilor începători, iar cele mai mici celor care au permis de conducere de mai mult de 11 ani. La Generali, de exemplu, Loganul cumpărat cu 10.400 de euro poate fi asigurat cu circa 1.870 de lei (circa 500 de euro) dacă şoferul are permis de mai mult de 11 ani, în timp ce dacă este începător plăteşte circa 2.500 de lei (675 de euro). Aceasta în condiţiile în care cei doi şoferi nu au fost amendaţi în ultimii ani şi nici nu au produs accidente. Astfel de evenimente îl penalizează pe asigurat, preţul poliţei crescånd cu circa 10%.

Un alt asigurător care ţine cont de experienţa pe şosele a clienţilor Casco, Allianz, practică majorări similare de preţ în cazul începătorilor. Aceştia plătesc cu aproape 5% mai mult pentru poliţa Casco decåt cei care au obţinut permisul de conducere în urmă cu minimum 11 ani.

De asemenea, companiile ţin cont şi de numărul de persoane care urmează să conducă maşina asigurată: preţul creşte dacă autovehiculul va fi condus de mai multe persoane care, eventual, nu au nici experienţă la volan.

Alţi factori care influenţează preţul poliţelor sunt: starea civilă a asiguraţilor, sexul (statistic, femeile provoacă mai puţine accidente şi plătesc deci mai puţin), localitatea de reşedinţă a clientului.

10% este majorarea practicată de Generali la o poliţă auto våndută unui şofer care a fost amendat şi implicat în accidente în ultimii trei ani

Costuri suplimentare

Îmbunătăţirile aduse aspectului maşinii, precum ornamentele tunning, pragurile suplimentare şi jantele speciale, măresc preţul asigurării. Şi echipamentele audio-video măresc valoarea asigurării în cazul în care sunt instalate după ce a fost cumpărată

128-20101-2.jpg