Inflația rusă este acum din nou la peste 15%, pentru prima dată din 2008, iar auto-impusul embargou pe importurile de produse alimentare din UE conduce la creșterea prețurilor în special la produsele alimentare.

Uimitor în privința creșterii cheltuielilor alimentare în Rusia este faptul că aceste cheltuieli nu s-au limitată de la an la an: cota este în continuă urcare, cel puțin din 2007, când s-a situat la 25%.

Rușii cheltuiesc acum o mare parte din veniturile lor pe alimente. Cota de cheltuieli depăşeşte astfel unele țări mult mai sărace: kenyenii cheltuiesc mai puțin de 50% din venituri pe alimente, în timp ce China și India, cu venituri pe cap de locuitor mult mai mici decât în ​​Rusia, cheltuie mai puțin de 30%.

În comparație cu economiile avansate, cifrele sunt dure: cele mai recente cifre sugereaza faptul că gospodăriile din Marea Britanie au cheltuit aproximativ 11-12% din veniturile lor pe alimente în 2012. În SUA, cheltuielile pe alimente se situează la aproximativ 6,4%.

Gradul de turbulențe economice a Rusiei aduce aminte de criza financiară din 1998, când prețurile la alimente au crescut vertiginos. Iinflația a crescut până la aproape 100% în anul următor. Această criză a dus la plecarea de la putere a lui Boris Elțîn, iar Rusia a trebuit să ceară comunității internaționale ajutor alimentar.

Criza alimentară a contribuit, de asemenea, la accelerarea prăbușirii Uniunii Sovietice la începutul anilor 1990: Dificultăţile întâmpinate în obținerea hranei suficiente a fost o constantă majoră în istoria politică rusă. Regimul președintelui Vladimir Putin este încă foarte popular, dar rușii de rând plătesc acum un preț mare pentru politică pe marginea prăpastiei dusă de Moscova.

Quartz.com citează analistii de la VTB Capital, care se așteaptă ca veniturile rușilor să crească cu aproximativ 7% în acest an – departe de a ţine pasul cu scumpirea alimentelor asteptată să ajungă la o cotă de cel puţin 20% în prima jumătate a anului 2015.