Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 0,5% în luna martie de la 0,7% în luna februarie. Cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate la ţigări, restaurante şi baruri (0,08%) precum şi la lapte şi ouă (0,06%). În schimb, cele mai mari scăderi de preţuri au fost înregistrate la combustibili (minus 0,24%) şi telecomunicaţii (minus 0,10%).

În Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei inflaţia a scăzut la 0,6% în martie de la nivelul de 0,8% înregistrat în luna februarie. În rândul statelor membre UE, cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost înregistrate în Marea Britanie (1,6%), Malta şi Austria (1,4%) şi România (1,3%). Comparativ cu luna februarie 2014, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 19 state membre, a rămas stabilă în trei şi a crescut în şase state.

Inflaţia în zona euro este pentru a şasea lună consecutiv în zona de pericol a Băncii Central Europene, respectiv un procent, ceea ce alimentează speculaţiile potrivit cărora BCE va fi nevoită să ia noi măsuri pentru apune capăt tendinţei de scădere a preţurilor. Responsabilii BCE au anunţat că banca este pregătită să adopte măsuri neconvenţionale pentru a se asigura că inflaţia nu rămâne la un nivel scăzut pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, preşedintele BCE, Mario Draghi, şi-a exprimat duminică îngrijorarea faţă de întărirea monedei euro, care influenţează preţurile interne. Un euro mai puternic în raport cu dolarul face importurile mai ieftine ceea ce împinge în jos preţurile plătite de europeni pentru bunuri şi servicii. AGERPRES