"În întreaga Europă şi în afara acesteia, contribuţiile la asigurările sociale sunt finanţate în comun de către angajaţi şi angajatori. Este destul de surprinzător să spunem că un guvern condus de o majoritate social-democrată aprobă o astfel de măsură care contravine principiului solidarităţii şi obiectivului de a asigura condiţii de muncă decente şi de a îmbunătăţi bunăstarea generală. Deplasarea întregii poveri a taxelor de securitate socială către angajaţi va duce la o scădere suplimentară a puterii de cumpărare şi la deteriorarea nivelului de trai al cetăţenilor şi va împinge încă mai mulţi tineri să părăsească ţara", se notează n scrisoarea deschisă semnată de Valter Sanches, secretar general al IndustriALL Global Union. 

Potrivit sursei citate, această măsură ignoră flagrant standardele europene şi internaţionale şi este în contradicţie cu drepturile fundamentale ale omului şi cu drepturile forţei de muncă acceptate în mod universal, aşa cum sunt înscrise, printre altele, în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Convenţia internaţională privind drepturile economice, sociale şi culturale şi Convenţia Internaţională a Muncii şi recomandările referitoare la securitatea socială, inclusiv Convenţia 102, ratificată de România, şi Recomandarea 202. 

În context, IndustriALL Global Union invită Guvernul României să garanteze drepturile omului şi drepturile muncii ale lucrătorilor, să realizeze o politică socială eficientă şi să asigure păstrarea principiului responsabilităţii comune a contribuţiilor de protecţie socială. 

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, prin modificarea Codului fiscal, o serie de măsuri privind impozitarea IMM-urilor, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale. 

Astfel, de la 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale trec de la angajator la angajat iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%. 

Nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale. 

IndustriALL Global Union reprezintă 50 de milioane de lucrători din sectoarele minier, energetic şi de producţie din 140 de ţări, inclusiv România. 

AGERPRES