Marţi, Institutul de Cercetare Economică Ifo a anunţat că încrederea companiilor germane în economie a scăzut la 105,7 puncte în februarie, de la 107,3 puncte în ianuarie. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans până la nivelul de 106,7 puncte. Declinul a fost cauzat de temerilor companiilor industriale, ale căror exporturile au fost afectate de încetinirea economiilor emergente.
Realizat pe baza unui sondaj în rândul a circa 7.000 de companii, indicatorul Ifo arată atât opiniile şefilor de companii faţă de condiţiile economice actuale din Germania, cât şi aşteptările lor pentru următoarele şase luni.
”Majoritatea celor 7.000 de directori intervievaţi este pesimistă în legătură cu evoluţia afacerilor. La sfârşitul anului trecut, nivelul producţiei era în declin şi companiile industriale se tem că scăderea activităţii economice va continua”, se arată în comunicatul Ifo, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres.  În decembrie, exporturile au înregistrat un declin neaşteptat, pentru a doua lună consecutiv, un semn că încetinirea principalelor pieţe de export afectează PIB-ul Germaniei, în ciuda cererii interne solide, stimulată de majorarea salariilor şi scăderea şomajului.

Oficiul Federal de Statistică (Destatis) a anunţat recent că în decembrie exporturile au scăzut cu 1,6%, în timp ce importurile au coborât tot cu 1,6%. Analiştii se aşteptau la o creştere de 0,5% a exporturilor în decembrie şi la un declin de 0,5% al importurilor.