‘Au dat o OUG prin care să plătească contribuţiile de sănătate la bugetul de stat. Este o inepţie inimaginabilă şi care încalcă orice regulă şi orice principiu fiscal. Începând de astăzi orice angajat din România poate să dea în judecată Guvernul şi să ceară să-i fie plătite contribuţiile de sănătate. (…) Este o harababură generalizată în toate sistemele private, în sistemele publice care, departe de a rezolva problemele şi de a corecta inechităţi, creează profund alte inechităţi, dezechilibre, disfuncţionalităţi şi bulversează suplimentar o administraţie şi aşa în are parte deprofesionalizată, care nu mai este condusă, pentru că nu mai avem manageri publici. (…) Sunt pericole, mai ales că în 2018, dacă se continuă pe acest tip de politică populist-electoralistă, riscă să se adâncească. Dezechilibrele mari care au fost create în economie riscă să afecteze fiecare afacere şi fiecare cetăţean, (…) dezechilibre care sunt născute din neînţelegerea economiei de piaţă. Singurul instrument folosit de acest guvern a fost creşterea cererii prin creşterea salariilor şi pensiilor fără un corespondent în realitatea economică şi fără un corespondent în potenţialul real de creştere a volumului de produse şi servicii pe care le poate produce economia internă. De aici au rezultat toate dezechilibrele majore’, a spus Orban la dezbaterea ‘2017, un an pierdut pentru România/2018, soluţii la problemele românilor’.

Liderul PNL susţine că nu există stabilitate guvernamentală şi legislativă.

‘Nu există niciun semn că acest guvern are vreo intenţie de a schimba modul de guvernare, de a nu mai lua măsuri pe picior, de a anunţa public ceea ce are de gând să facă, de a genera dezbateri publice pe orice fel de decizie ulterioară pe care vrea să o ia, de a asigura o minimă stabilitate şi predictibilitate pentru cadrul legislativ şi fiscal. Nu există niciun fel de plan. Suntem într-un punct critic. Noi dacă nu luăm decizia ca ţară să ne asumăm ca obiectiv aderarea la euro şi mai ales să începem aplicarea programului de convergenţă, după părerea mea, riscăm să nu intrăm în a doua, ci în a treia viteză, să devenim o periferie a Europei. (…) Nu văd niciun semnal de preocupare pentru rezolvarea marilor crize din sistemele publice: educaţie, sănătate, administraţie, siguranţa cetăţeanului’, a spus preşedintele liberal.

Orban a făcut referire şi la declaraţiile de marţi ale ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, susţinând că aceasta a ameninţat oamenii de afaceri şi companiile.

 

‘Ministrul Muncii a ameninţat oamenii de afaceri, companiile că trimite ITM-urile ca să-i oblige ITM-urile să refacă contractele de muncă ca şi cum ar fi vina companiilor dacă ei nu au resursele necesare pentru a renegocia contractele de muncă şi pentru a creşte salariul brut. În ce ţară din lumea asta îşi permite un guvern şi un minister să ameninţe companiile că nu îndeplinesc ordinul politic pe unitate care a fost dat de un partid politic aflat la guvernare? (…) Reprezentanţii sindicatelor, după doamna ministru, vor deveni poliţişti şi turnători să toarne companiile care nu operează majorările de salariile brute, astfel încât să se menţină netul în condiţiile în care imensa harababură creată pe piaţa muncii este rezultatul strict al incapacităţii de previziune şi al improvizaţiilor care sunt făcute la nivel guvernamental’, a adăugat liderul PNL.

Orban a susţinut că există câteva ‘bombe cu ceas’ pe care Guvernul le ‘amorsează’ precum Fondul Suveran de Investiţii, despre care a spus că este o ‘puşculită de partid’, şi creşterea datoriei publice.

El a mai susţinut că ordonanţele de urgenţă ar trebui interzise în cazul în care va fi modificată Constituţia. AGERPRES