„E pământul ţării şi trebuie să ştim pe mâinile cui se află acest pământ. Lucrăm la date, avem date parţiale în momentul acesta pentru că ele sunt foarte greu de individualizat având în vedere faptul că în numele altora sunt terenurile respective. Sper ca în maxim două luni de zile să avem situaţia foarte clară la nivelul ţării pentru că este o problemă de interes naţional, să cunoaştem care este situaţia în România foarte exact", a spus Petre Daea, citat de Agerpres. 

Acesta a participat la o conferinţă organizată de Institutul Naţional de Statistică privind perspectivele de dezvoltare ale agriculturii româneşti prin prisma rezultatelor Anchetei Structurale în Agricultură 2016 (ASA 2016). 

Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), a declarat că ancheta nu a avut în vedere şi naţionalitatea celor care deţin terenuri. 

Potrivit datelor INS, numărul exploataţiilor agricole a ajuns la 3,422 milioane anul trecut, în scădere cu 5,7% faţă de cel înregistrat în 2013 şi cu 11,3% faţă de 2010. 

Numărul exploataţiilor agricole fără personalitate juridică a fost de 3,396 milioane, cu 5,7% mai mic decât în anul 2013, iar numărul exploataţiilor agricole cu personalitate juridică a fost de 26.000, cu 6,4% mai mic decât în anul 2013. 

Suprafaţa agricolă utilizată a exploataţiilor agricole a fost în scădere cu 4,2% faţă de cea înregistrată la Ancheta Structurală în Agricultură 2013 şi cu 6% faţă de Recensământul General Agricol 2010.