Persoanele fizice şi juridice nu vor mai putea executa lucrări de construcţie în Bucureşti dacă nu îndeplinesc condiţiile impuse de Brevetul Verde, document care stabileşte normele minime obligatorii privind protecţia mediului.

Principalele prevederi ale Brevetului Verde pentru cei care execută lucrări de construcţii sunt următoarele:

  • să ia toate măsurile de semnalizare şi iluminare a zonei de lucru atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte astfel încât să se asigure vizibilitatea lo o distanţă de cel puţin 100 m
  • să execute lucrările sub perdea de apă, să asigure stropirea căilor de acces şi a materialelor astfel încât să împiedice producerea prafului
  • să nu depoziteze în perimetrul şantierului deşeurile rezultate în urma lucrărilor
  • şantierul să fie împrejmuit cu panouri pe toată lungimea
  • să asigure trasee pietonale pe toată durata lucrărilor de construcţie

În Expunerea de Motive care însoţeşte acest proiect, semnată de către primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, se spune că „Scopul prezentei hotărâri este acela de a impune o serie de norme minime obligatorii pentru toţi factorii ce desfăşoară activităţi de construcţii pe teriotriul municipiului Bucureşti”.


Amenzi de până la 1.500 lei

Acest document are în vedere, de asemenea, impunerea unor măsuri care să evite situaţiile în care executarea unor lucrări de construcţie provoacă deteriorarea trotuarelor sau a carosabilului.

Astfel, potrivit unui raport semnat de către arhitectul şef,  Gheorghe Pătraşcu, se precizează: „Recepţia lucrărilor se face de multe ori fără ca suprafaţa carosabilului şi a trotuarului să fie adusă la starea iniţială”.

Potrivit proiectului de Hotărâre care va fi supus aprobării Consiliului General, „nerespectarea prevederilor Brevetului Verde atrage răspunderea contravenţională şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă cuprinsă între 500 şi 2.500 lei, pentru persoanele juridice”.