După prețul petrolului și al carburanților, prețul alimentelor este cel mai important subiect al începutului de an. Seceta și incendiile din Rusia, inundațiile din Australia sau cultivarea terenurilor agricole pentru cereale utilizate în industrie sunt motivele pentru care alimentele s-au scumpit peste tot în lume.
Cu toate acestea, este greu de crezut că ineficiența agriculturii românești poate fi pusă pe seama evenimentelor externe. Iar ineficiența se traduce prin produse mai scumpe, deoarece una e să obții, la aceleași costuri, o tonă de cereale la hectar și alta, trei tone. Conform datelor NaanDanJain România (NDJ), 85% din suprafața cultivabilă a țării este împărțită în ferme de mici dimensiuni, de unu până la cinci hectare.
Irigațiile sunt aproape inexistente
Date fiind evoluțiile climaterice, principala cauză a creșterii prețurilor pe piețele internaționale în ultimele șase luni, ne punem întrebarea cum va fi 2011. „Nu putem spune cum va fi anul în curs decât după ce trecem peste sezonul agricol din emisfera nordică, adică pe la jumătatea anului“, spune Martin Schuldt, director general al Cargill România.
Deocamdată, cel puțin, 2011 pare a  fi bun pentru culturile agricole. Eficiența însă se măsoară și în irigații. „În România, conform datelor oficiale, există 2,96 milioane hectare neirigate, comparativ cu 300.000 de hectare irigate (scriptic)“, spune Ileana Stanciu, director general al NaanDanJain, furnizor de sisteme de irigații. Situația este chiar mai gravă decât pare. „Anul trecut, s-au irigat 70.000 de hectare, în condițiile în care în 2009 suprafața era de 600.000 de hectare“,  susține Viorel Nica, președintele Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigații în România (LUAIR). Nivelul irigațiilor a scăzut drastic deoarece anul trecut a fost eliminată subvenția pentru energia electrică utilizată în domeniu, iar acum agricultorii plătesc prețul de furnizor, dublu față de cel al producătorului.
În condițiile în care subvențiile pentru fermierii români sunt tot mai mici (în prezent, se plătesc 80 de euro pe hectar, în timp ce în Europa subvenția este de 300 de euro pe hectar), este așteptat ca produsele să se scumpească, într-un ritm de circa 5% la fiecare trei luni, conform reprezentanților agricultorilor. Iar aceasta se va întâmpla chiar dacă se va dovedi că vremea e prielnică.
La nivel mondial, unde problemele care apar în țările sărace sunt mult mai mari decât la noi (fiind vorba de foamete în sensul propriu al cuvântului), cauzele sunt diferite. „Nu este vorba de o criză cantitativă, cum a fost în 2007, când stocurile erau foarte mici, ci una de distribuție“, spune Martin Schuldt. Șeful Cargill mai arată că scumpirea înseamnă și mai mulți bani pentru fermieri, care își vor putea susține astfel investițiile.
Solul autohton este „relativ curat“
Încredere în agricultura autohtonă mai există, totuși, cel puțin în rândul producătorilor străini. Toro Company, un alt producător de sisteme de irigații, a anunțat o investiție de circa 20 milioane  de euro într-o fabrică, lângă Ploiești. Interes  există și din partea producătorilor agricoli, care caută să cumpere suprafețe cât mai mari.
„Există interes deoarece solurile sunt relativ curate, în sensul că îngrășămintele și pesticidele au fost folosite în cantități mici, și suntem și în situația unică în care există supra-fețe neexploatate sau exploatate la parametri neper-formanți“, spune Ileana Stanciu. „Din păcate, este dificil de găsit supra-fețe mari, majoritatea fiind loturi mici și greu de comasat“, adaugă șefa NDJ.
Populația poate să spere la creșteri moderate ale prețurilor sau la o stagnare, în cazul în care anul agricol va fi bun, atât la noi, cât și în restul lumii. Este necesară însă și intervenția statului, cel puțin în privința facilitării împrumuturilor bancare, de care agricultorii au nevoie pentru a se dezvolta.