„Am anunţat că ne vom concentra pe segmentul de birouri şi retail, pe care intenţionăm să ne extindem. Am început prin vânzarea activelor industriale şi mai avem de vânzare proprietăţile care nu fac parte din clasa de active care ne interesează, cum este rezidenţialul“, a declarat Christian Traunfellner, head of asset management office în cadrul Immofinanz.

Austriecii şi-au vândut anul trecut toate proprietăţile de pe sectorul industrial-logistic către Logicor, subsidiara gigantului american Blackstone. În ultimul raport financiar al companiei sunt identificate alte 45 de proiecte aflate în analiză în România, a căror valoare se ridică la 173,5 mil. euro. Este vorba de terenuri pregătite pentru diferite proiecte imobiliare, însă ponderea majoră o au proprietăţile cu destinaţie rezidenţială gestionate de Adama. Spre exemplu, compania mai are în Bucureşti două foste fabrici: Rocar, în suprafaţă de 18 ha, şi Ventilatorul, de 5,3 ha. Pe ambele loturi au fost gândite ample proiecte de locuinţe. 

Immofinanz a devenit unicul acţionar al Adama în urmă cu şase ani, după o tranzacţie de 42,43 mil. euro. Fondatorii firmei, oamenii de afaceri israelieni David Flusberg, Isaac Cohen şi fiul său Dvir Cohen Hoshen s-au ales de pe urma vânzări cu câte 675.000 de euro fiecare. Reprezentanţii Immofinanz spun că toate apartamentele construite de Adama au fost vândute. 

O altă proprietate aflată la  vânzare este fostul mall Armonia Arad, pe care austriecii au plătit peste 100 mil. euro în 2007, dar care a fost închis şi transformat parţial în spaţii industriale.

„Armonia Arad este inclus în categoria de active care nu sunt principale pentru noi. Chiriaşii pe care îi cunoaşteţi sunt în continuare acolo. Avem contracte pe o perioadă mai mare. Este şi Brico Depot. Este o proprietate care a trecut printr-un proces de conversie din centru comercial în centru logistic. Acest proces nu s-a terminat încă, de aceea e dificil să spun ce grad de ocupare are. Cert este că părţile care au fost transformate sunt închiriate. Există interes (de achiziţie n.red.) pentru această categorie de active din portofoliul nostru“ a menţionat Sorin Vişoianu, şeful operaţiunilor locale ale Immofinanz.

Extindere controlată

În urmă cu doi ani, Immofinanz a început procesul de extindere şi renovare a celui mai mare parc de afaceri din România, Iride Business Park din Pipera. Planul s-a concretizat prin finalizarea unei noi clădiri de birouri în 2016 şi renovarea unor clădiri mai vechi din parc, iar acum proiectul a fost oprit.  

„Tocmai am finalizat proiectul Metroffice din Bucureşti, iar acum ne concentrăm pe portofoliul existent. Dacă din relaţia cu chiriaşii existenţi sau cu piaţa vom constata cerere nouă suntem pregătiţi să continuăm proiectul, dar nu pot oferi o dată certă. Totuşi, suntem mereu pregătiţi să profităm de oportunităţile care ni se oferă. România este o piaţă cheie pentru Immofinanz şi analizăm oportunităţile“, a menţionat Sorin Vişoianu.

Metroffice trebuia să mai cuprindă încă două clădiri de birouri şi un hotel cu 140 de camere. Proiectul presupunea o investiţie totală de 85 mil. euro. Hotelul, dispus pe parter, două etaje de mezanin – care ar fi găzduit un centru de conferinţe pentru 300 de persoane, zece etaje, plus al 11-lea rezervat unui bar, este gândit cu câte 14 camere pe etaj, deci un total de 140 de camere.

Acest proiect a marcat şi debutul unui proces pe termen lung în urma căruia actualul Iride Business Park, format din 20 de clădiri cu o suprafaţă închiriabilă totală de 92.855 mp, urma să fie remodelat şi integrat într-un centru urban denumit Iride City.

Cele 76 de proprietăţi deţinute de Immofinanz în România reprezintă 16,3% din portofoliul total de active al companiei şi au fost evaluate la 853,2 mil. euro.