"Programul Româno-Elveţian pentru IMM-uri este un proiect în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale, acesta este o variantă bună de finanţare pentru IMM-uri cu condiţii destul de accesibile de accesare şi cu o perioadă lungă de creditare de şapte ani", a evidenţiat Paula Pîrvănescu, la evenimentul la care au participat câteva zeci de reprezentanţi de firme mici şi mijlocii 

La rândul său, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene la Bucureşti, Urs Herren, a declarat că "99,5 la sută din economia Elveţiei se bazează pe întreprinderi mici şi mijlocii". "Doar şase companii din Ialomiţa au accesat aceste fonduri, la nivelul întregii ţări au fost finanţate 304 proiecte, ceea ce înseamnă doar 50 la sută din bugetul alocat", a mai declarat, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene. 

Preşedintele CJ Ialomiţa, Victor Mocanu, a spus că "prin acest program sunt finanţate proiecte din domenii precum turismul, construcţiile, sănătatea, vitale pentru judeţul Ialomiţa'. 

Evenimentul organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a prezentat antreprenorilor locali termenii, condiţiile şi modalitatea în care cei interesaţi în extinderea afacerii pe plan local pot beneficia, în cadrul programului, de un credit pentru investiţii, la un cost foarte avantajos, în opt domenii prioritare de activitate: producţie; servicii medicale; turism; comercializarea sistemelor/ echipamentelor specifice economisirii de energie şi a celor care utilizează resurse de energie regenerabilă pentru eficientizarea propriei activităţi; informaţii şi comunicaţii; construcţii; activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice. 

Valorea creditului este de până la 85% din valorea totală a investiţiei planificate, până la echivalentul a 300.000 CHF, respectiv maximum 1.098.480 lei pentru creditele acordate în baza plafonului iniţial şi maximum 1.279.680 lei pentru creditele acordate în cadrul plafonului suplimentar. Scadenţele pot fi stabilite, de comun acord cu clientul, lunar, trimestrial sau semestrial, în funcţie de specificul activităţii fiecărui client. 

Creditul are avantajul că este disponibil numai printr-un comision de administrare de 0,5% din valorea creditului, reţinut la tragerea sumei accesate, fără comisione de analiză, acordare sau rambursare anticipată. Creditul poate fi cu garanţie emisă de FNGCIMM pentru maximum 80% din valoarea creditului, şi/sau orice garanţie sau mix de garanţii dintre cele acceptate de bancă, inclusiv bunuri ce urmează a fi achiziţionate în cadrul Programului. 

MMACA a prezentat, de asemenea, alte oportunităţi de finanţare a IMM prin intermediul programelor naţionale derulate de minister, dedicate atât start-up-urilor, cât şi companiilor cu experienţă mai îndelungată pe piaţă. 

La eveniment au mai fost prezenţi Ramona Ivan, director CEC Bank, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi ai mediului de afaceri. 

AGERPRES