11.849 de imigranţi au ajuns în Spania în primele şase luni din 2017, comparativ cu 13.246 de imigranţi pe toată durata anului 2016. Totuşi, Spania este mult în spatele Italiei, care a primit 96.861 de imigranţi până la 9 august, scrie mediafax.ro

Numărul de sosiri în Spania pe mare, 8.385, ar putea depăşi situaţia din Grecia, unde au fost înregistrate 11.713 de cazuri. Schimbarea se poate datora faptului că imigranţii consideră drumul spre Spania mai sigur.

La începutul acestei săptămâni, zeci de imigranţii au sosit cu barca pe o plajă din oraşul turistic Cadiz, din sudul Spaniei, spre surprinderea turiştilor aflaţi în zonă.

„Presupunem că o parte din schimbare se datorează faptului că ruta [către Spania] este considerată o rută sigură până la coastă prin Maroc. Este posibil ca Spania să depăşească Grecia în acest an în privinţa sosirilor. Dacă da, va fi o mare schimbare”, a spus Joel Millman, purtător de cuvânt al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

Majoritatea imigranţilor care optează pentru ruta mai lungă către Europa sunt din statele vest-africane precum Senegal, Gambia, Guineea şi Coasta de Fildeş.

Numărul imigranţilor care au traversat Marea Mediterană în 2017, mai mic decât anul trecut

Numărul imigranţilor extracomunitari care au ajuns în spaţiul Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2016 este de două ori mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, anunţă Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, citată de publicaţia EUObserver.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, 116.692 de imigranţi extracomunitari, inclusiv solicitanţi de azil, au ajuns pe cale maritimă în Europa în 2017, 83% mergând în Italia, iar restul în Grecia, Cipru şi Spania.

În aceeaşi perioadă a anului 2016, 263.436 de imigranţi au traversat Marea Mediterană.