Invitat: ILAN LAUFER ministrul pentru mediul de afaceri, comer…

 

Posted by capital.ro on Tuesday, July 11, 2017

LIVE

Am aflat miercuri, înainte să se reunească CEX-ul PSD, de la unii lideri că sunt luat în calcul pentru poziţia de ministru. M-am gandit mult la faptul că intru într-o nouă eră din punct de vedere a responsabilităţii.

Cred că ministerul are proiecte vitale pentru mediul de afaceri, de la Legea Prevenirii, care nu va mai permite organelor de control să amendeze în mod direct firmele. E unul dintre cei mai importanţi paşi dinrelaţia stat-contribuabil. A treia problemă reală în România este problema controlului.

Priorităţile mandatului meu sunt implementarea măsurilor din programul de guvernare: Legea Prevenirii pentru 1 ocotmbrie intrarea în vigoare. Legea parteneriatului public privat, tot cu intrare în vigoare de la 1 octombrie. Noua lege explică mai clar mecanisul de aprobare a unui proiect în parteneriat public privat, se va face o evaluare mai corectă a value for money, respectiv nişte parametri cu privire la oportunitatea realizării unui proiect în parteneriat public privat.

De asemenea, lucrez intens la legea Lobby-ului. Este o activitate, nu trafic de influenţă. Şi trebuie să existe o transparenţă. Avem nevoie de un registru de transparenţă, implementat parţial de România, unde eşti obligat ca şi companie de lobby să declari cu ce demnitar te-ai întâlnit. Toto până la 1 octombrie dorim să finalizăm şi această lege.

Programul Start-up Nation- grant 200 de mii de lei maximum, cu aport zero. Stimulează înfinţarea companiilor în România. În acest moment avem 16 mii de user şi 7.000 de dosare depuse. PUnem finanţa maximum 10.000. Partenerii noştri, trei bănci, vor oferi acel credit punte. Asta până când statul rambursează . Cheltuielile cu dobânzile şi comisioanele sunt eligibile.

 

Producţia şi IT au fost domeniile extrem de abordate în planurile de afaceri. Avem şi industrii creative şi servicii. Avem foarte multe doasare, peste 70% care au inclus elementul de inovaţie, respectiv că vor folosi tehnologii noi.

Dacă dorim să înţelegem anumite realizăţi şi vrem măsuri, trebuie să acţionăm acum. Astăzi România e pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte implicarea tinerilor în afaceri. Suntem obligaţi să luăm măsuri ca să cultivăm o nouă generaţie de antreprenori. Mulţi tineri îşi pus speranţă în acest program. În Istrael aceste programe au început în urmă cu 20 de ani. Statul contribuie cu sume uriaşe, fonduri nerambursabile. Facem ce fac şi alte state occidentale. Israelul la un dolar pe care îl investeşte, i se întorc 10 dolari. Noi nu suntem acolo. Trebuie să lucrăm la cearea ecosistemului. Şi acele incubatoare de afaceri trebuie să fie create. Programul SPL-D a fost un program fantastic care a adus plus valoare. A avut cel mai bun randament în ceea ce a însemnat întoarcerea investiţiei statului la buget.

Avem nevoie de elementul educaţional. AM fost în peste 36 de judeţe ca secretar de stat întâlnindu-mă cu peste 10 mii de oameni. SUnt români care au preferat să nu plece din ţară şi să aplice pentru start-up nation. SUnt români din străinătate care au aplicat pentru start-up nation si vor să se întoarcă. Israelul are un program de a-şi atrage evreii, şi când vrei să te întorci au facilităţi precum, credite cu dobânzi mici, deduceri la plata taxelor.

Cred că aşa trebuie să facem şi noi. Dacă 10% din români vor să se întoarcă şi reuşit să creem o gândire princ are să îi reintegrăm în societate ar fi minunat. sunt viitorii noştri anreprenori pe care îmi doresc să îi aduc în România. Vă garantez că până la finalul anului vom gândi un plan pentru acei români care vor să se întoarcă în ţară.

Felul în care s-a construit STart-Up Nation nu a permis cheltuieli excesive pe niciun domeniul Vă garantez că firmele care vor ajunge la maturitate.

Criteriile de selecţie sunt cele de performanţă. Nu primul venit primul servit. Punctajul minim calificabil este de 50 de puncte. M-am uitat pe proiectele de 100 de puncte. Sunt proiecte ale unor oameni care au o idee.

 

Le recomand celor care nu vor de fapt să facă o afacere să nu se complice. Este important să le dăm o şansă celor care vor să facă. Pentru restul există instituţii şi organe de anchetă.

Impozitarea pe cifra de afaceri e o temă falsă. Temele sunt propuse nu impuse. Orice măsură care va afecta piaţa negativ nu va fi implementată. Această măsură a creat vâlvă în piaţă. Şi cred că e o temă falsă. IMpozitarea cifrei de afaceri se va discuta. Nu este nimic impus şi nu va intra în vigoare în mod automat. Eu cred că, după discuţiile din spaţiul public,  şansele nu sunt mari să treacă în forma actuală.

Joi la şedinţa de guvern vreau să trec o lege prin care statul să ofere un grant de 50 de mii de lei pentru ca firmele să meargă la târguri internaţionale. BUgetul total este de 50 de milioane de lei pentru întreaga perioada de guvernare iar pentru acest an bugetul e de 5-7 milioane de lei.

Prin intermediul Invest România avem circa 100 de proiecte de 1 miliarde de euro. Mă refer la investitori străini interesaţi de România.

În ceea ce priveşte cariera mea de antreprenor, din punctul meu de vedere, pentru o dezvoltare mai bună, mi-am dorit o infrastructură mai bună.

Am făcut multe afaceri profitabile şi am avut câteva ezitări. Ceea ce vreau să le transmit tuturor e capacitatea noastră de a trece peste, şi a încerca o nouă afacere e tot ceea ce contează,este cultura antreprenorială. Asta înseamnă să fii antreprenor! SĂ ai capacitatea să încerci de câte ori e nevoie ca să reuşeşti.