În ultimul său raport 'World Energy Outlook', IEA se aşteaptă ca cererea mondială de petrol să crească anual cu 900.000 de barili pe zi până în 2020, urmând ca treptat să ajungă la 103,5 milioane barili pe zi în 2020 comparativ cu 94,5 milioane barili pe zi în 2015. 

În ultimele 12 luni preţul barilului de petrol s-a redus la jumătate, până la 50 de dolari, ceea ce a declanşat o reducere semnificativ a producţiei de petrol de şist în SUA, unul din factorii principali care au stat la baza supra-aprovizionării pieţei. 

'Estimările noastre arată că vom asista la o creştere graduală a preţurilor până la 80 de dolari per baril în jurul anului 2020', a declarat directorul IEA, Fatih Birol. 'Ne aşteptăm ca investiţiile în petrol să scadă în acest an cu peste 20%. Şi, mai important, acest declin va continua şi anul viitor. În ultimii 25 de ani nu am avut niciodată doi ani consecutivi de scădere a investiţiilor şi acest lucru ar putea avea implicaţii asupra pieţei petroliere în anii următorii', a adăugat Birol. 

Pe partea ofertei de petrol, IEA estimează că producătorii cu costuri mari din Canada şi Brazilia, precum şi cei din SUA, ar putea fi mai afectaţi de preţurile reduse la petrol decât majoritatea exportatorilor, însă aceste scăderi de producţie ar putea fi compensate prin creşterea livrărilor ed petrol din Irak şi Iran. Fatih Birol subliniază că Orientul Mijlociu, care deja furnizează o treime din petrolul consumat la nivel mondial, ar putea să ajungă în situaţia în care exporturile sale de petrol să reprezinte peste două treimi din oferta totală. 'Trebuie să fim atenţi cu privire la implicaţiile pentru securitatea pieţei petroliere în condiţiile în care un număr redus de ţări exportă o mare parte din livrările mondiale', a spus Fatih Birol. 

Pe partea cererii, IEA se aşteaptă ca în 2040 consumul total de energie al Chinei, cel mai mare consumator mondial, să fie dublu faţă de cel al SUA. Însă graţie creşterii eficienţei energetice şi a tranziţiei dinspre industriile grele, în viitor China va avea nevoie de 85% mai puţină energie pentru fiecare unitate a creşterii economice decât a avut nevoie în ultimii 25 de ani. Cu toate acestea, India va fi însă principalul factor care va sta la baza creşterii cererii mondiale, IEA estimând că în această ţară consumul de petrol va creşte mai mult decât în orice altă ţară, ajungând la 10 milioane barili pe zi în 2040. 

Fatih Birol a subliniat că deşi scenariul e bază al IEA nu este unul în care preţul petrolului va evolua în jurul nivelului de 50 de dolari per baril în următorul deceniu, cu toate acestea nu poate exclude o perioadă prelungită de preţuri scăzute la petrol. Potrivit directorului IEA, o creştere economică globală redusă pe termen scurt precum şi continuarea strategiei OPEC de a pompa cantităţi record de petrol pe piaţă pentru a-şi creşte cota, ar putea menţine preţul petrolului la un nivel scăzut pentru o perioadă mai lungă de timp. 'Potrivit acestui scenariu de preţuri reduse la petrol, cota Orientului Mijlociu pe piaţa petrolieră mondială va ajunge la un nivel mai mare decât oricând în ultimii 40 de ani', se arată în raportul IEA. 

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. 

AGERPRES