Cererea globală de petrol va creşte cu 1,2 milioane barili pe zi (bpd) anul viitor, în scădere de la 1,4 milioane barili pe zi anul acesta, o reducere de 0,1 milioane barili pe zi faţă de estimarea IEA din iulie. 

Majorarea furnizării şi temerile privind perspectivele economice globale vor pune în continuare presiune pe preţul ţiţeiului, avertizează IEA. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a scăzut joi dimineaţă la 43,96 dolari, sub nivelul de aproape 53 de dolari înregistrat în iunie. 

Pentru anul viitor IEA se aşteaptă la creşterea producţiei ţărilor care nu sunt membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu 0,3 milioane barili pe zi, în special datorită punerii în exploatare a imensului zăcământ Kashagan din Kazahstan. 

Ca rezultat, IEA a redus estimările privind producţia de petrol a OPEC în 2017 cu 0,2 milioane barili pe zi, la 33,5 milioane barili pe zi. În iulie, producţia OPEC s-a situat la 33,39 milioane barili pe zi, în urma nivelul record din Arabia Saudită, Kuweit şi Emiratele Arabe Unite. 

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. 

AGERPRES