Evenimente Mica publicitate Abonamente
CITEŞTE ŞI

Consultanță

Idei de afaceri cu finanțare europeană 100%

Autor: |

Mulți români vor să pășească în lumea antreprenoriatului, dar cea mai mare piedică în crearea unui business este finanțarea. Pentru a întâmpina această problemă, Comisia Europeană oferă un sprijin nerambursabil de până la 70.000 de euro, pentru persoanele din mediul rural din România, care vor să-și înființeze o firmă cu activități non-agricole.

Prin Submăsura 6.2 - „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi non-agricole în zone rurale“, din cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, fermierii pot accesa sume nerambursabile de până la 70.000 de euro pentru înfiinţarea unei firme. Cum această măsură este destinată micilor întreprinzători din mediul rural, se doreşte diversificarea economiei rurale prin creşterea numărului de firme mici în sectorul non-agricol. Un alt obiect al măsurii este cel de a încuraja şi a dezvolta activităţile tradiţionale în satele româneşti.

Reprezentanţii Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), cei care se ocupă de gestionarea acestor bani europeni, susţin că cei care vor să depună dosare pentru accesarea acestor fonduri o pot face  de la începutul lunii aprilie.

Cine poate aplica?

Potrivit datelor transmise de AFIR la solicitarea Capital, beneficiarii eligibili pentru a primi finanţare nerambursabilă prin submăsura 6.2 sunt fermierii sau membrii unei gospodării agricole din spaţiul rural, care îşi înfiinţează o activitate non-agricolă pentru prima dată. Totodată, mai pot aplica şi microîntreprinderile şi întreprinderile mici, înfiinţate în anul depunerii cererii de finanţare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali, care nu au desfăşurat activităţi până în momentul depunerii proiectului.

Pentru ce domenii se acordă finanţare?

Dacă vă încadraţi la beneficiari eligibili, trebuie să vă alegeţi un domeniu de activitate. Nu orice sector vă poate aduce punctajul necesar pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile. Aşadar, afacerile care vă pot asigura succesul sunt cele cu activităţi de producţie (fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie şi carton sau fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activităţi de prelucrare a produselor lemnoase; fabricare construcţii metalice, maşini, utilaje şi echipamente; fabricare produse electrice, electronice, producţie de combustibil din biomasă), activităţi meşteşugăreşti(ex: activităţi de artizanat, dar şi tradiţionale non-agricole - olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii etc.), activităţi turistice (servicii de cazare, agrement şi alimentaţie publică) şi servicii (De exemplu: medicale, sanitar-veterinare; reparaţii maşini, unelte, obiecte casnice; consultanţă, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informaţiei şi servicii informatice; servicii tehnice, administrative, dar şi alte servicii destinate populaţiei din spaţiul rural).

Ce trebuie să conţină planul de afaceri

Dacă v-aţi ales un domeniu de activitate trebuie să ştiţi ce trebuie să cuprindă un plan de afaceri. În primul rând, trebuie să aveţi o prezentare a situaţiei economice iniţiale (de exemplu: datele solicitantului, aria de cuprindere a activităţii, forma juridică a candidatului, abilităţi profesionale, istoricul întreprinderii, facilităţi de producţie, dotarea). Totodată, dosarul trebuie să conţină şi o prezentare a etapelor şi obiectivelor propuse pentru dezvoltarea noilor activităţi (planificarea îndeplinirii acestora, riscurile de implementare, standarde şi norme europene legate de protecţia muncii şi de mediu). Mai este necesară şi prezentarea detaliată a acţiunilor şi resurselor (investiţiile, formarea sau consilierea, care să contribuie la dezvoltarea de noi abilităţi sau competenţe ale angajaţilor).

Care este miza?

Sprijinul nerambursabil este de 70.000 de euro per proiect în cazul activităţilor de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism sau de 50.000 euro/ proiect în cazul altor activităţi de servicii. Sprijinul va fi acordat beneficiarilor eligibili care au fost selectaţi pentru finanţare, doar după semnarea contractului de finanţare, sub formă de primă acordată în două tranşe. În termen de 90 zile de la aprobarea primei cereri de plată (aceasta poate fi depusă în termen de 30 de zile de la semnarea deciziei de finanţare), beneficiarul primeşte fondurile aferente primei tranşe de plată, în cuantum de 70% din valoarea totală a sprijinului. Ulterior, se va acorda a doua tranşă, adică 30% din valoarea totală a sprijinului, doar cu condiţia implementării corecte a planului de afaceri.

Pagina 1 din 1
SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

DCNews

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Adevarul

Click

Agrointeligenta

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

FACEBOOK
evz.ro