Austriacul Karl Petrikovics, CEO al Immoeast, a fost unul dintre managerii care au anticipat foarte devreme potenţialul pieţei imobiliare româneşti, dar a aşteptat peste zece ani pentru a ataca decisiv. Acum, fondul de investiţii a devenit cel mai mare deţinător de proprietăţi imobiliare din România.

Când a înfiinţat Immofinanz în 1990, Karl Petrikovics avea 36 de ani, dar nu era un novice în meserie, el activând în cadrul băncii austriece Creditanstalt, ca director al diviziei Maschinen und Anlagen Investitions – Leasing. În câţiva ani, Immofinanz a devenit cel mai important fond de investiţii din centrul Europei, având proprietăţi în ţări precum Germania, Austria, Franţa, iar ceva mai târziu s-a extins şi către zona de est a continentului. Încă din 1999, Petrikovics întrezăreşte uriaşele oportunităţi ale pieţei imobiliare din Europa de Est şi înfiinţează Immoeast – fond de investiţii imobiliare destinat exclusiv regiunii de centru şi de est din Europa – al cărui acţionar majoritar (50,5%) devine Immofinanz.

În acea perioadă, România era foarte slab dezvoltată pe acest sector, piaţa fiind lipsită de atractivitate pentru investitori. Abia în 2004 Immoeast pătrunde în ţară, dar în trei ani proprietăţile companiei din România, în număr de 113, ajung să însumeze 3,85 milioane de metri pătraţi şi ating o valoare de circa 1,4 miliarde de euro.

Strategia de dezvoltare impusă de Petrikovics aşază România în centrul activităţilor Immoeast pentru anii 2007 şi 2008. Până în 2010, valoarea estimată a portofoliului pe care îl va deţine fondul în România va atinge 2,1 miliarde de euro. „România este, într-adevăr, cea mai importantă ţintă a Immoeast. În condiţiile în care economia se dezvoltă rapid, cererea de proprietăţi moderne urmează şi ea acest trend“, spune Petrikovics. De altfel, aproximativ 20% din bugetul de 7,5 miliarde de euro al fondului sunt destinate investiţiilor de pe piaţa autohtonă.

Strategie modificată în 2007

Ca urmare a scăderii randamentelor, anul acesta tactica fondului s-a modificat. „Ne vom concentra în mod deosebit asupra dezvoltării de proiecte în detrimentul achiziţiei unora deja existente. Ca sectoare, retailul va fi cel vizat în mod special. Aici, consider că centrele regionale vor fi cel puţin la fel de importante pentru noi ca şi cele din Bucureşti“, continuă Petrikovics. Prin urmare, fondul, în parteneriat cu developerul israelian EFG, va dezvolta zece parcuri logistice, cu o valoare de 300 milioane de euro.

Dar Immoeast nu se mulţumeşte cu atât. Recent, a achiziţionat câte un sfert din acţiunile a doi developeri, Adama şi Trigranit, pentru a facilita accesul la proiectele acestora. Mai mult, după ce a marşat pe investiţii în sedii de birouri din Capitală, activitatea Immoeast s-a extins către multe alte zone ale ţării: Constanţa, Braşov, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş sau Craiova. „Cred că ar fi fost o greşeală dacă ne concentram exclusiv asupra pieţei din Capitală, aşa cum fac mulţi competitori de-ai noştri“, afirmă Petrikovics. Îi place prudenţa, o aplică şi în politica de expansiune. „Oferim preţul pieţei, dar niciun euro mai mult. Mai bine ratăm o tranzacţie decât să plătim sume nejustificate“, explică Petrikovics.

Preferă să-şi investească banii la bursă

Politica de achiziţii a Immoeast este extrem de strictă, strategii fondului luând în calcul potenţialul pe termen lung, gradul de risc şi, evident, modul de recuperare a investiţiei. „Aş spune că echipa noastră este cea mai experimentată şi cea mai eficientă dintre toţi investitorii internaţionali în real estate, activi în centrul şi sud-estul Europei. În cadrul acestei divizii, avem un grup specializat pe aspecte ale pieţei româneşti. Ei pregătesc investiţiile noastre aici, le prezintă echipei manageriale şi apoi conducerii, pentru aprobare“, declară Petrikovics.

Deşi Immoeast este cel mai activ cumpărător de proprietăţi în România, conducătorul fondului nu îşi plasează banii pe piaţa imobiliară autohtonă. „Prefer să investesc în acţiuni ale firmelor prezente pe piaţă decât în proprietăţi“, spune Petrikovics, un pasionat al jocului de golf şi tenis. Vacanţele, rare şi scurte, după cum afirmă, şi le petrece în special în Statele Unite, destinaţia sa favorită fiind Scotsdale, Arizona.
În viaţă, se ghidează după principiul „cine se scoală devreme departe ajunge“. I-a plăcut mereu să se trezească înaintea celorlalţi. „Acesta e, de fapt, unul dintre secretele succesului şi, în plus, e mai distractiv“.

CEO pe viata

STUDII Karl Petrikovics are 53 de ani. Este doctor în drept şi deţine un masterat în ştiinţe economice şi administrarea afacerilor.

CARIERĂ Şi-a început activitatea pe postul de tax advisor la filiala austriacă Arthur Andersen. Primul post de conducere l-a obţinut în cadrul băncii Creditanstalt.

FONDATOR Face parte dintre fondatorii CA Immobilien, în conducerea căreia a activat o perioadă de timp. În 1990, a înfiinţat grupul Immofinanz, iar în 1999, Immoeast, al căror CEO este de la înfiinţare.

51-4121-18profil28.jpg