Companiile aeriene din întreaga lume ar urma să înregistreze anul acesta profituri cumulate record de 35,6 miliarde de dolari, faţă de 39,4 miliarde de dolari estimate în iunie, pe fondul încetinirii creşterii economiei mondiale şi a majorării costurilor. Cu toate acestea, ar fi al cincilea an consecutiv de îmbunătăţire a câştigurilor, iar marja netă de profit ar urma să se situeze în 2016 la 5,1%, de asemenea un nivel record, a previzionat IATA. 

În 2017, profiturile ar urma să ajungă la 29,8 miliarde de dolari. 

Profiturile se vor atenua după performanţele deosebite înregistrate în ultimii trei ani, din cauza riscurilor economice, politice şi de securitate, dar industria este mult mai rezistentă după anii de restructurări, a apreciat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac. 

Anul viitor IATA estimează că preţul mediu al barilului se ţiţei se va situa la 55 de dolari, de la 44,60 dolari anul acesta. Combustibilul ar urma să reprezinte aproape 19% din cheltuielile companiilor aeriene în 2017, faţă de 33% în perioada 2012-2013. 

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni se aşteaptă ca traficul aerian global de pasageri să urce cu 5,1% în 2017, faţă de un avans de 5,9% estimat pentru 2016. 

Anul viitor, aproape 61% din profitul net va fi concentrat în America de Nord, unde se vor înregistra câştiguri de 18,1 miliarde de dolari, în scădere cu 11% faţă de acest an, în timp ce companiile aeriene europene s-ar putea confrunta cu un declin de 25% al profitului, la 5,6 miliarde de dolari, din cauza concurenţei şi a ameninţării atacurilor teroriste, estimează IATA. 

IATA este o organizaţie care reprezintă aproximativ 265 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 83% din traficul aerian mondial.

AGERPRES