"Suma de bani care există se modifică, în funcție de cum o definim. Cu cât este mai abstractă definiția a banilor pe care o folosim, cu atât mai mare este numărul lor", a declarat Jeff Desjardins, editor la Visual Capitalist, care a pus la dispoziţie un infographic pentru a răspunde la această întrebare.

Pentru cei care cred că banii se referă doar la valute, cum ar fi bancnote, monede și bani depuşi în banci, totalul acestora este undeva în jur de 80,9 trilioane de dolari.

Dar pentru cei care preferă o interpretare mai largă, inclusiv moneda digitală Bitcoin, aurul și fondurile investite în diverse produse financiare cum ar fi derivatele, suma este de ordinul în cvadrilioanelor.

Iată cum arată un cvadrilion scris: 1.000.000.000.000.000

Numai fondurile investite în instrumente derivate totalizează în întreaga lume 1.2 cvadrilioane de dolari. De fapt, există mai mulți bani în derivate decât în ​​toate piețele bursiere la un loc, iar cifra este de 70 de trilioane de dolari. SUA acaparează aproximativ jumătate piața mondială unor companii ca Apple Inc., Alfabet Inc., şi Microsoft Corp.

Investițiile în imobiliare, de multe ori cel mai vizibil simbol al averii, pălesc în comparaţie cu pachetele de acţiuni şi derivate de 7,6 trilioane de dolari.

În ceea ce priveşte banii datoraţi de fiecare persoană și țară din lume, totalul este de 199 trilioane de dolari, cu aproximativ 29% din această sumă împrumutată de la criza financiară din 2008.

Statele Unite este responsabilă pentru aproape o treime din datoria la nivel mondial, în timp ce Europa urmează cu 26% și Japonia, cu 20%. China, cu toate criticile cu privire la creșterea economică pe bază de datorii, datorează 6% din total.

La rândul ei, Bitcoin a fost primită în ultimii ani ca o monedă alternativă, are în mod clar un drum lung de parcurs. Valoarea Bitcoin în circulație este estimat la 5 miliarde de dolari.

Articolulul original şi infograficul pot fi studiate aici